Det franska testamentet

Författare

Andreï Makine

Översättare

Ulla Bruncrona

Det franska testamentet

Svenska

1997-09-04

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Ulla Bruncrona

Författare

Publiceringsdatum

1997-09-04

Bokinformation

Originaltitel

Le testament francais

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Pocket, Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789119720825

Antal Sidor

251

Vikt (kg)

0.565

Böcker av författaren

Om boken

Den unge ryske pianisten Aleksej Berg ska ge sin första konsert den 24 maj 1941. Stalins utrensningar som i slutet av 30-talet har drabbat familjen hårt är till synes över. Nu hägrar ett löfte om glömska, om kommande berömmelse, om sorglösa möten med ungdomar ur Moskvas privilegierade kretsar... Men konserten blir aldrig av. Aleksejs föräldrar arresteras och själv tvingas han fly. Den musik som spelas i hans nya tillvaro för honom närmare liv och död. Och till upptäckten av de besegrades värdighet.

Andreï Makine har skrivit en ödesroman som kan ses som en hyllning till människans inre styrka. Men det är samtidigt en charmfull och poetisk berättelse med en stämning av ljust vemod.

Läs mer

Andreï Makine

Musiken i ett liv

Om boken

I en mäktig roman tecknas hela Rysslands blodiga 1900-talshistoria. Det är också en spännande skildring av kalla kriget, sedd med en KGB-agents perspektiv. Makines kanske starkaste roman hittills. Makines senaste stora roman är redan såld till 12 av hans tidigare förläggare runt om i världen. Rekviem för Öst är ett slags mörk fresk, en rasande uppgörelse med rysslands blodiga historia sedan revolutionen, men också med det kalla krigets alla aktörer och profitörer på båda sidor om järnridån, och bitvis mycket spännande: berättelsen har inslag av spionroman à la Graham Greene eller le Carré. Berättaren är militärläkare och f.d. KGB-agent med placeringar vid en mängd av världens oroshärdar i Afrika och Sydamerika. I minnesfragment får man ta del av hans upplevelser, från ?fel? sida, i bl.a. Jemen och Angola, hans sökande efter den älskade kvinnan som spårlöst försvann under en mission. Genom minnen av faderns och farfaderns historia blir det också ett panorama över hela den sovjetiska epoken och ett slags hyllning till det ryska folket, för allt vad det uthärdat. Det här är möjligtvis Makines mest storslagna bok hittills.

Läs mer

Rekviem för öst

Andreï Makine

Rekviem för öst

Om boken

En ljuvlig, vemodig och rolig roman om en pojkes vaknande intresse för det andra könet och hur han upptäcker en vidare värld än den lilla sibiriska håla där han bor. Kärlek vid floden Amur är den roman som Andreï Makine skrev närmast före genombrottsromanen Det franska testamentet. Det är en alldeles förtjusande roman, både poetisk, rörande och humoristisk, om en pojkes uppväxt i en liten sibirisk håla intill floden Amur Darja. Tajgan är oändlig, vinterkylan hård, snön meterdjup, livet går på lågvarv. Men plötsligt, i tonåren, får romanens jagberättare vittring på ett annat liv. Ett förbipasserande tåg på den legendariska Transsibiriska järnvägen för med sig aningar om Stora världen, en fransk film med Belmondo på den lokala biografen blir en omskakande upplevelse, liksom mötet med kvinnan, kärleken och sexualiteten. En film byggd på boken spelas nu in i Sibirien, och Makine har själv bearbetat manus.

Läs mer

Kärlek vid floden Amur

Andreï Makine

Kärlek vid floden Amur

Om boken

Furstinnan Olga Arbelina lever i all obemärkthet och under små omständigheter i ett litet franskt samhälle utanför Paris. Hennes stillsamma liv förflyter mellan arbetet på den ryska församlingens bibliotek och omvårdnaden av den blödarsjuke sonen. En dag 1947 händer något som rubbar den sömniga tillvaron i det lilla samhället. Olga Arbelina anmäler sig hos polisen och anger sig själv för mord på Sergej Golets, en f d tsaristisk officer i den ryska vita armén. Men polisen tror henne inte, de anser att Golets död var en olyckshändelse. Långsamt, i många gäckande turer och vindlingar, med falluckor och överraskande vändningar, berättas så den tragiska historien om Olga Arbelinas livsöde från sorglös överklassflicka i det förrevolutionära Sankt Petersburg till skuldtyngd och fattig ensamstående mor i en sliten Parisförort. Makine målar sin berättelse på ett poetiskt och vackert språk. Han har skapat ett fantastiskt romanbygge som också är en stor och oväntad kärlekshistoria. Andreï Makines första bok på svenska Det franska testamentetet fick ett mycket positivt mottagande både hos kritiker och läsare.

Läs mer

Olga Arbelinas brott

Andreï Makine

Olga Arbelinas brott