Kirsten Thorup

Foto: ©Jo Selsing

Utforska författaren

Kirsten Thorup, född 1942, debuterade 1967 och har sedan dess utgivit en mängd romaner, bl a Lilla Jonna, Himmel och helvete och senast Bonsai.

Utgivning

Om boken

Huvudperson i Kirsten Thorups nya roman är 90-årige Carl Sørensen, som av sin son placerats på hemmet medan sonen är utomlands. Carl lider av en tilltagande demens och får inte gå utanför anstaltens väggar, något som plågar honom ofantligt eftersom han älskar naturen. Carls dotter Ellen, som han fått efter ett tillfälligt snedsprång med sin svägerska, och Ellens son Rune som fångats av scientologin, spelar också viktiga roller i berättelsen. Men det centrala i boken är skildringen av Carls åldrande, av livet på hemmet, och hur demensen löser upp Carls minnen och verklighetsuppfattning, hur språket luckras upp.
Det är kusligt och suggestivt, och det berör säkert en stor läsekrets också i Sverige. Även om boken inte är avsedd att vara en stridsskrift eller pamflett mot vårt sätt att ta hand om våra gamla kan den inte undgå att väcka starka känslor hos alla som har någon äldre anhörig på hemmet.

Läs mer

Marie-Chantal Long, Kirsten Thorup

Ingenmansland

Om boken

Nina lämnar som ung sin förkvävande småstadsbakgrund och flyttar till Köpenhamn. Där träffar hon snart den urbane, smarte Stefan som känner "alla" i stadens chica och intellektuella kretsar. De gifter sig, får barn, och som en egocentrisk dr Higgins vill han göra om Maria till att passa in i hans värld. Bonsai är en storartad kärleksroman från vår tid och en magnifik återkomst för en av Danmarks främsta berättare. Romanen nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.

Läs mer

Bonsai

Horst Daute, Kirsten Thorup

Bonsai