Günter Wallraff

Utforska författaren

Günter Wallraff, född 1 oktober 1942 i Burscheid nära Köln, är tysk journalist och författare. Han är författare av en rad böcker som innehåller så kallade industrireportage. Wallraff själv arbetade inom ett flertal tyska företag och industrier under 1960-, 70- och 80-talen och undersökte de missförhållanden som han ansåg rådde där.

Mest känd är han för att ha uppträtt som turkisk gästarbetare i dåvarande Västtyskland och därefter rapporterat om omfattande diskriminering samt illegalt insmugglade arbetare i boken Längst därnere från 1985. Hans arbetssätt, att använda falsk identitet för att bedriva undersökande journalistik, kallas för att wallraffa.

Utgivning

Om boken

Günter Wallraffs reportagebok Längst därnere (1985), som handlar om den omänskliga handeln med gästarbetare, har sålt mer än fem miljoner exemplar, en av de största framgångarna i den tyska bokbranschens historia. Nu är Wallraff åter aktuell under täckmantel ...

Ingen har avslöjat fler missförhållanden än han. Miljoner har läst hans böcker, och unga journalister har honom som förebild när de spelar roller för att avslöja de mörka sidorna av den sociala verkligheten. Günter Wallraff är en sådan auktoritet att han till och med fått ge namn åt företeelsen på svenska - att wallraffa.

Men Günter Wallraff vilar inte på lagrarna. Han är tillbaka "undercover".
Som Michael G. utforskade Wallraff det dagliga livet i tyska call center. Gensvaret på den rapport som publicerades var enorm: efter att Wallraff varit gäst i tv och radio kom många call center-anställda fram och berättade om sina egna erfarenheter. Nästa kupp: Som lågavlönad fabriksarbetare, på ett Lidl-bageri. Han drabbades flera gånger - liksom sina kolleger - av brännskador. Wallraff försökte få Lidls styrelseordförande att arbeta tillsammans med honom i två dagar i detta "fångläger" - men han vägrade. Och under vintern 2008/2009 har Günter Wallraff upplevt hur det är att leva som hemlös i Tyskland. Han tillbringade vintern på gatan, med temperaturer ned till minus tjugo grader.

Rapport från vår sköna nya värld presenterar dessutom de övergripande resultaten av Wallraffs forskning, som fortsätter även efter att pressmeddelandena har tystnat. Hans slutsats: I dagens rika länder lever allt fler människor på botten. I längden hotar det att slita sönder samhället.

Läs mer

Günter Wallraff

Rapport från vår sköna nya värld