Juli Zeh

Foto: David Finck

Utforska författaren

Juli Zeh är född i Bonn 1974 och utbildad folkrättsjurist i Leipzig med praktikperioder i både Bosnien och New York. Hon delar sin skrivtid mellan skönlitterära böcker och en avhandling i rättsvetenskap. Dessutom deltar hon livligt i tysk debatt, såväl litterär som politisk, bl a i Die Zeit och Der Spiegel. Juli Zehs första roman, Örn och ängel, blev en stor succé i hemlandet, belönades med bästa pris för en debut vid bokmässan i Leipzig och har översatts till ett tiotal språk. Nästa år kommer hennes andra roman, Leklust, på svenska. Det är en stark skildring av Ada, en ung, väldigt begåvad och arg gymnasist, hennes vän Alev och deras lika starka som destruktiva relation på en gymnasieskola i Bonn. De inleder en lek med en lärare som utvecklas till blodigt allvar och sen passerar alla gränser för moral och etik. Juli Zeh har även skrivit en reseskildring från Bosnien samt "Ett lite konversationslexikon för hemmahundar".

Utgivning

Om boken

Ada och Alev, elever på en gymnasieskola i Tyskland, driver ett sexuellt spel med en av sina lärare. Spelet går över i utpressning och går dem sedan ur händerna. En generationsroman om de ungdomar som vägrar att acceptera våra värden och värderingar.

Leklust utspelar sig våren 2004 på en privat gymnasieskola i Bonn i Tyskland. Ada är en femtonårig, hyperbegåvad elev med ett upphöjt förakt för sina jämnåriga och de flesta lärarna. Hon lever ensam med sin mor och styvfadern, en f d högt uppsatt militär. Med Alev, en 18-årig kvarsittare med brokig bakgrund sluter hon en djävulspakt vars offer blir deras tysklärare, Smutek. Ada och Alev som betecknar sig som ett slags nihilismens barnbarn, sätter igång ett spel med Smutek som går ut på att Ada förför honom medan Alev fotograferar dem och sen är utpressningen igång. Det hela drivs mot sitt oundvikliga, katastrofala slut, men med en räcka fantastiska vändningar och överraskningar på vägen.
Ingenting är fast och bestående och förutsägbart i denna mycket ambitiösa roman. De unga är förlästa på 1800-talslitteraturen och särskilt på Musils Mannen utan egenskaper som ju också är ett cyniskt mästerverk. Juli Zeh skriver ett slags prunkprosa men med en oerhörd samtidskänsla. Porträttet av Ada känns mycket giltigt, hennes övergivenhet, hennes brådmognad och hennes asociala suveränitet (Non serviam! på tyska) delar hon med unga människor i hela Europa.
För sin debutroman Örn och ängel fick Juli Zeh många priser i Tyskland och den nya romanen blev en stor kritikerframgång.

Läs mer

Juli Zeh

Leklust

Om boken

Örn och ängel är ett slags kriminalroman. Den handlar om Max, som från att ha varit en bortkommen och lillgammal plugghäst växer upp till smart karriärjurist med hemliga folkrättsuppdrag på Balkan efter krigen där. Under gymnasietiden drogs han in i kretsen kring Jessie, en farlig flicka, och blev hjälplöst förälskad. Nu dyker hon upp igen och behöver hans hjälp. Den vilda förälskelsen återuppstår, men hon tar plötsligt livet av sig varpå Max flippar ur totalt. Med hjälp av en kvinnlig radioreporter rekonstrueras deras historia och en rad märkliga samband mellan Jessie, hennes far och Max arbetsgivare på advokatbyrån kommer i dagen. Det rör sig om narkotikasmuggling på högsta nivå, om krigsfinansiering ? och ? om hur Max blivit en bricka i ett spel han inte har en aning om.

Läs mer

Örn och ängel

Juli Zeh

Örn och ängel