Agneta Ullenius

Foto: Jurek Holzer

Utforska författaren

Agneta Ullenius är trädgårdsredaktör på Svenska Dagbladet. Hennes svar i tidningens trädgårdsblogg är väldigt uppskattade, liksom hennes böcker Plantera i kruka, Örtagården, Grönsakslandet och nu senast Chelsea Flower Show och berömda engelska trädgårdar, som alla har fått lysande recensioner.

 

Utgivning

Om boken

Världens största blomstershow Chelsea Flower Show pågår under fem hysteriska försommardagar varje år. Följ med till ett garden party ni sent ska glömma!

Att göra en resa till Chelsea Flower Show i London är en dröm för varje trädgårdsälskare. Svenska Dagbladets trädgårdsjournalist Agneta Ullenius har rapporterat från Chelsea under mer än tio år och återger här stämningar och ger massor av inspiration från utställningsträdgårdar formgivna av världens ledande designers.

Hon beskriver också några av Englands mest berömda trädgårdar, en ständig inspirationskälla till Chelsea Flower Show. Hon besöker bland annat Sissinghurst, Gravetye och Highgrove, prins Charles privata trädgård vid hans weekendslott i Cotswolds.

Blomstershowen är också en catwalk för världens främsta trädgårdsdesigners och odlare. Här föds trender och här lanseras nya växter som inom något år brukar landa i svenska rabatter.

Den här boken vill skildra fenomenet Chelsea Flower Show - stämningen, växtprakten, hattarna och kungligheterna. Och förstås nervositeten och medaljhetsen bland utställarna och känslan av triumf eller djupaste besvikelse när domarna har sagt sitt. Författaren berättar också om sina egna favoritträdgårdar i England och de legendariska trädgårdspersonligheter som hon har mött där genom åren.


Läs mer

Agneta Ullenius

Chelsea Flower Show och berömda engelska trädgårdar

Om boken

Den här boken utgår från verkligheten. Den ger svar på 300 frågor som ställts av alldeles vanliga trädgårdsägare, ibland förtvivlade, stundtals uppgivna och nästan alltid rådvilla.

Varför blommar inte forsythian? Vad hände med liljeknopparna? Ska man gödsla magnolia? Varför gulnar barren? Kan jag vattna med havsvatten? Vad göra med en förvuxen tuja? Och hur ska man egentligen beskära klematis, granhäcken, blåregnet, en blomtrött rododendron och den gamla syrenhäcken?

Många frågor handlar om knepiga tomter, om norrlägen och lerjord, hopplöst torra slänter och leriga rasbranter. Och det finns lösningar på det mesta. Men det handlar också om planteringslycka på innergårdar med suveränt mikroklimat. Om doftande och blommande häckar, buskar som ger snabbt insynsskydd och marktäckare som stoppar ogräs. Glädjande nog handlar det också om rosor som klarar det mesta, till och med en skuggig tomt med mager sandjord!


Läs mer

Varför blommar det inte?

Agneta Ullenius

Varför blommar det inte?