Valerio Massimo Manfredi

Foto: Giorgio Fornari

Utforska författaren

Valerio Massimo Manfredi är född 1943 i Modena, Italien. Han är professor i klassisk arkeologi vid Luigi Bocconi-universitetet i Milano, men han har även undervisat vid universitet i USA och Frankrike. Som arkeolog har han deltagit i en mängd expeditioner och utgrävningar runt Medelhavet, och han har publicerat ett stort antal artiklar och böcker i sitt akademiska ämne.

För ett tjugotal år sedan började han skriva romaner som inspirerades av hans vetenskapliga forskning och som fick väldig framgång i hans hemland Italien. Med sin romantrilogi om Alexander den store fick han sitt stora internationella genombrott. Alexandertrilogin är nu översatt till 25 språk, utgiven i 38 länder och har hittills sålt i ca tre miljoner exemplar. Valerio Massimo Manfredi har också skrivit för film och television, och han har lett en mycket uppskattad egen serie TV-dokumentärer om antiken som visats i flera större TV-kanaler, t ex Discovery. Han bor med sin familj på landet utanför Bologna.

Utgivning

Om boken

En skeppsbruten man spolas iland på en avlägsen strand. Han är den siste överlevaren från en värld som inte längre finns kvar. Men han har en fruktansvärd och fascinerande historia att berätta: den egentliga orsaken till det Trojanska kriget.

Diomedes är den siste av de stora homeriska hjältarna från det gamla Grekland. Efter åratal av krig mot Troja försöker han ta sig till sitt älskade hemland. Men ödet har andra planer för honom. Bedragen av sin hustru, som dessutom planerar att mörda honom, och förföljd av fientliga gudar ser han ingen annan utväg än att segla västerut, mot Hesperia, det mystiskt dimhöljda land som en dag ska kallas Italien. Det är ett djärvt och riskabelt äventyr, för med sig har Diomedes den magiska amuletten från Troja, en mystisk och kraftfull avgudabild som gör den nation som har den i sin ägo oövervinnelig.
Dessutom överraskas Diomedes på nytt av sin värste fiende från Troja: Aeneas. Det blir en våldsam drabbning.

Hjälten från Troja återskapar andan från en svunnen sagotid, å ena sidan storslagen, å andra sidan brutal. Den blåser liv i den svåra tid när våra gåtfulla förfäder slog sig ned i ett obrukat land av is och eld. Ett land som under århundradenas lopp skulle komma att bli deras hem - och världens centrum i tusentals år.

Läs mer

Valerio Massimo Manfredi

Hjälten från Troja

Om boken

Det gamla Rom och det gamla Kina ställs mot varandra i en ödesmättad historisk tvekamp. Av genrens italienske mästare Valerio Massimo Manfredi, verklighetens Indiana Jones.

År 260 e Kr besegrar den persiske härskaren Shapur romarna vid staden Edessa i Mindre Asien. Den romerske kejsaren Valerianus, som själv anfört den romerska armén, och hans garde blir tillfångatagna och förda till Persien där de får slava i stenbrotten under förnedrande omständigheter. Kejsar Valerianus
dör, men hans tappraste gardessoldater, ett gäng på tio hårdföra legionärer under ledning av Marcus Metellus Aquila, lyckas efter många strapatser fly ur arbetslägret.
För att undgå upptäckt ansluter de sig till en karavan, men karavanen går åt fel håll och de hamnar i
Kina. Där blir de indragna i en inbördes maktkamp mellan kejsaren av Kina och några rivaler till honom
som vill sno åt sig makten. Följden av detta blir en mängd nya äventyr och tuffa strider. Våra tappra romerska soldater dör hjältedödar den ene efter den andre, men det hela slutar lyckligt när Marcus Metellus Aquila så småningom efter tusen sinom tusen äventyr kommer åter till romersk jord!

Läs mer

Drakarnas imperium

Valerio Massimo Manfredi

Drakarnas imperium

Om boken

År 476 störtas den siste västromerske kejsaren, den 13-årige Romulus Augustulus, av den germanske härföraren Odovakar vid ett blodigt slag utanför Ravenna. Den kejserliga familjen avrättas, men pojkens liv skonas och han sätts i fångenskap på Capri tillsammans med sin keltiske lärare och mentor, den gåtfulle Meridius Ambrosinus. Därmed har det västromerska imperiet slagits i spillror. Men alla romare är inte döda: en liten tapper skara ur det kejserliga gardet har överlevt slaget och de utgör den sista romerska legionen. Anförda av sin ledare Aurelius sätter de sina liv på spel i ett desperat och våghalsigt försök att rädda den unge kejsaren och hans mentor ur barbarernas klor. Jagade av sina fiender ger de sig ut på en dramatisk flykt genom ett krigshärjat Europa där den romerska civilisationen ligger i ruiner, för att till slut hamna i det fjärran Britannien. Där möter de sina öden i en oväntad och dramatisk final då keltisk myt och saga ingår en spännande förening med berättelsen om Romarrikets fall.

Läs mer

Den sista legionen

Valerio Massimo Manfredi

Den sista legionen

Om boken

I Ödets son, den första delen i Valerio Massimo Manfredis storslagna romantrilogi om Alexander den store (356?323 f Kr), skildras de dramatiska omständigheterna kring Alexanders födelse. Hans lidelsefulla mor Olympias och hans mäktige far Filip II av Makedonien stakade tidigt ut hans bana, och hans karismatiska ledaregenskaper gjorde honom snart till den märkvärdigaste fältherre världen skådat. Vid tjugo års ålder hade han ärvt kungatronen och inledde sitt fälttåg mot det mäktiga Perserriket. Trilogin Alexander består av delarna Ödets son, Ammons spådom och Vid världens ände, och bildar underlag till den storfilm om Alexander som nu produceras av Dino De Laurentiis, regisseras av Baz Luhrmann och där Leonardo DiCaprio spelar Alexander.

Läs mer

Alexander. Ödets son

Valerio Massimo Manfredi

Alexander. Ödets son

Om boken

Sedan Alexander erövrat Mellanöstern och Egypten vänder han sig nu mot perserkungen Darius kärnländer. En efter en faller Österns mytomspunna städer, Darius dödas av sina egna, Alexander utropas till världshärskare och möter sitt öde i den sköna drottning Roxane. Alexander den store (356-323 f Kr) blev kung vid 20 års ålder sedan hans far Filip av Makedonien mördats. Tre år senare hade han krossat den dåtida supermakten Perserriket och dess härskare Darius. Han var en bildskön yngling, hade en utsökt bildning som givits honom av självaste Aristoteles, och var desutom ett militärt geni. Var det möjligt att han var en vanlig dödlig människa och inte en gud? Myterna om honom är otaliga och lever än i denna dag, till exempel hur han löste problemet med den gordiska knuten. I del III av Valerio Massimo Manfredis mäktiga romantrilogi, Alexander - Vid världens ände, vänder sig nu Alexander och den makedonska hären mot perserkungen Darius kärnländer. En efter en faller Österns mytomspunna städer, Babylon och Persepolis läggs i ruiner. Darius flyr allt längre österut, dödas till slut av sina egna och Alexander utropas till hans efterträdare. Den makedonska hären har nått till den kända världens ände och den sköna drottning Roxane ger Alexander styrkan att fullfölja sin sträva att ena alla folk i ett enda fredligt hemland.

Läs mer

Alexander. Vid världens ände

Valerio Massimo Manfredi

Alexander. Vid världens ände

Om boken

I den andra delen av den mäktiga romantrilogin om Alexander den store börjar han lägga under sig perserkungen Darius lydländer i Mindre Asien och Mellanöstern. Fästningarna Tyros och Gaza faller, han befriar Egypten och i Siwa-oasen uttalar oraklet en ödesmättad spådom. Alexander den store (356-323 f Kr) blev kung vid 20 års ålder sedan hans far Filip av Makedonien mördats. Tre år senare hade han krossat den dåtida supermakten Perserriket och dess härskare Darius. Han var en bildskön yngling, hade en utsökt bildning som givits honom av självaste Aristoteles, och var desutom ett militärt geni. Var det möjligt att han var en vanlig dödlig människa och inte en gud? Myterna om honom är otaliga, till exempel hur han löste problemet med den gordiska knuten. I del II av Valerio Massimo Manfredis mäktiga romantrilogi, Alexander Ammons spådom, inleder den 20-årige Alexander sitt fälttåg för att lägga under sig perserkonungen Darius väldiga domäner. Han vänder sig först mot Darius lydländer i Mindre Asien och Mellanöstern. Slagen om de ointagliga fästningarna Tyros och Gaza blir en fruktansvärd kraftmätning där Alexanders snille slutligen triumferar. Hans storsinthet mot sina slagna fiender får samtiden att häpna, och i Egypten hyllas han som en befriare. I Siwa-oasen i den libyska öknen,i Ammontemplet, uttalar oraklet en spådom som bestämmer hans framtid. Valerio Massimo Manfredi, född 1943, är professor i klassisk arkeologi vid universitetet i Milano. Han har också undervisat vid universitet i USA och Frankrike och har deltagit i ett stort antal expeditioner och utgrävningar. Vid sidan av sitt akademiska författarskap har han etablerat sig som internationellt bästsäljande författare till historiska romaner. Alexandertrilogin är översatt till 24 språk och utgiven i 38 länder. Orig titel Alexandros - Le sabbie di Ammon Översättning Ann-Margret Forsström Omslag Johannes Molin/Ateljén

Läs mer

Alexander. Ammons spådom

Valerio Massimo Manfredi

Alexander. Ammons spådom