Peeter Puide

Foto: J. Roth

Utforska författaren

Peeter Puide är född 1938 i Pärnu, Estland. Flydde till Sverige i Andra världskrigets slutskede efter en tid som flykting i Polen och Tyskland. Fil kand. vid Stockholms Universitet 1963, samhällsvetare. Reklamman, projektledare och copywriter. Utbildare i marknadsföring och marknadskommunikation, rektor för Reklambyråernas Utbildningsinstitut och RMI 1971-1976. Drev egen reklambyrå för industrireklam 1971-1996. Debut 1981 med diktsamlingen Över levande. 1982 kom diktsamlingen Ett nät av regn. Romanen Till Bajkal, inte längre utkom 1983, och belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris samma år. 1997 kom dokumentärromanen Samuil Braschinskys försvunna vrede, som undersökte morden på Estlands judar under den tyska ockupationen. Boken kastade ett nytt ljus över den estniska polisens medverkan. Belönad med Svenska Akademiens egna medel 1998. Romanen blev också underlag för dokumentärfilmen Fem över tolv i regi av Marianne Ahrne år 2000. Peeter Puide har från estniskan översatt Höstbal av Mati Unt, Den sjunde fredsvåren av Viivi Luik och Priset av Tõnu Õnnepalu. Under slutet av åttiotalet och början av nittiotalet medverkade han i kulturredaktionen i Sveriges Radio och Yleisradios svenska program som kommentator, recensent och lyriköversättare av estniska verk. Han har medverkat i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen som recensent, översättare och kommentator av litterärt material och som debattör i estniska frågor. 2004 utkom romanen Röra vid fienden med ett samtida afrikanskt motiv, grundad på bl a en flerårig vistelse i Namibia, Sydafrika och Östafrika. Peeter Puide har även dokumenterat övergången från Sovjettid till självständighet i Estland i en fotoutställning 1992, bl a på Stadsmuseet Kiek in de Kök i Tallinn och Hässelby slott.Bor i Söderboda på Gräsö i norra Roslagens skärgård, tel 0173 350 37. Mobil 017 423 1965.Email: puide@minmail.net

Utgivning

Om boken

Svenske Mart Tardens får ett uppdrag att som konsult undersöka varför pengar försvinner i biståndsprojekt i Namibia. Tardens är en desillusionerad affärsman som lämnat karriär och familjeliv sedan hans hustru omkommit under mystiska omständigheter. Det farliga uppdraget i Namibia sporrar honom, men samtidigt väcker våldet i landet barndomsminnen från andra världskriget till liv.

De namibiska myndigheterna sätter en ung, kvinnlig toppagent på honom. Hon är vit, har tysk bakgrund som den övriga eliten i landet och kämpade mot de svarta i befrielsekriget, men arbetar nu för den nya regimen. Kampen mellan dem båda är på liv och död, med verklig och spelad kärlek som viktiga ingredienser. Det är en intensiv och initierad skildring av korruption i ett afrikanskt landskap som är både fascinerande och livsfarligt.

Läs mer

Peeter Puide

Röra vid fienden