Ann Patchett

Foto: Melissa Ann Pinney

Utforska författaren

Ann Patchett är född 1963 i Los Angeles. Hennes internationella genombrott kom med romanen Bel Canto (2001), för vilken hon tilldelats PEN/Faulkner-priset samt det engelska Orangepriset. Hennes senaste roman, I undrens tid (2013) har hyllats av kritiker och läsare över hela världen.

Utgivning

Om boken

Ann Patchetts nya roman I undrens tid utspelas till stor del i en miljö präglad av giftpilar, ormar, vetenskapliga genombrott och andliga upplevelser. Den har av många hyllats som hennes starkaste bok, är flerfaldigt prisbelönad och har länge legat på topplistorna runt om i världen.

Doktor Marina Singh får ett fruktansvärt besked som gör att hon snabbt packar sina väskor och beger till ett forskningsprojekt i Amazonas. En av hennes närmaste kolleger har avlidit under mystiska omständigheter där. Först måste hon dock få fatt i sin tidigare mentor, doktor Annick Swenson, som tycks ha gått under jorden i sitt intensiva arbete för att hos en viss indianstam finna lösningen på en av vetenskapens hetaste frågor. Doktor Swenson är inte heller någon som är lätt att tas med: hon är excentrisk, hårdhudad och en fanatisk arbetsnarkoman.

För Marina väcker mötet plågsamma minnen och uppgörelser. I Amazonas oförlåtande djungel tvingas hon snart fatta beslut som handlar om liv och död, etik och moral, samtidigt som hon bär på en ödesmättad känsla av att hon närmar sig mörkrets hjärta.

I undrens tid skildras en värld där naturens allra vackraste konstverk ställs mot människan allra djupaste sorger, förluster och, i en vidare bemärkelse, vår evinnerliga strävan efter evigt liv.


Läs mer

Ann Patchett

I undrens tid

Om boken

Någon vakar i natten utspelas under ett enda innehållsrikt dygn. Den tidigare borgmästaren i Boston, Bernard Doyle, tar med sig sina två adopterade söner, som är afroamerikanska, för att se Jesse Jacksons föreläsning på Harvard.

Bernards dröm är att sönerna ska gå i hans fotspår och bli framgångsrika politiker, något som inte alls tycks intressera sönerna som istället valt att satsa på karriärer inom naturvetenskapen.
På väg hem från föreläsningen inträffar i snöovädret en olycka som för alltid förändrar familjens liv. En av sönerna blir i sista stund räddad från att bli påkörd av en bil. Kvinnan som knuffar undan honom och räddar hans liv blir däremot allvarligt skadad. Hennes unga dotter blir dessutom vittne till olyckan och chockas svårt. Men det visar sig att omständigheterna är mer logiska än någon kunnat ana.
I Boston denna natt kommer familjen Doyle att få uppleva saker som på ett eller annat sätt berör klass, ras, och kön. För ibland fattar människor val som är större än de själva - och just då kan man bli den som vakar i natten.

Läs mer

Någon vakar i natten

Ann Patchett

Någon vakar i natten

Om boken

Den världsberömda sopranen Roxane Coss bjuds in till vicepresidentens villa i ett sydamerikanskt land för att sjunga på ett födelsedagsparty för en japansk affärsman. I samma ögonblick som Roxane tar sin sista ton släcks ljuset och in rusar gerillasoldater med dragna vapen. De är ute efter presidenten som i sista minuten ställt in sitt deltagande. Gerillan blir snart varse att presidenten inte är närvarande och tar istället hela sällskapet som gisslan. En lång väntan tar sin början då regeringen vägrar att samarbeta med terroristerna. Förenade av den världsberömda sopranens sköna sång (Bel canto) börjar gäster och inkräktare att kommunicera med varandra. Vänskapsband knyts och till och med kärlek uppstår mellan gisslan och kidnappare. Efter månaders förhandlingar stormas villan till slut av regeringstrupper och det blir en blodig upplösning på kidnappningsdramat, där många ur både gisslan och gerillan får sätta livet till. Romanen bygger på en sann historia: belägringen av den japanska ambassaden i Lima 1996. Några presscitat: "Vänta dig underverk när du läser Ann Patchetts roman". New York Times Book Review "Romanen handlar om kärlek i olika förklädnader.... Patchett skriver med humor, värme och stor generositet". Jane Smiley "Bel Canto är ett kraftprov. Fängslande och absorberande, jag kunde inte sluta läsa". Penelope Lively Bel Canto blev Ann Patchetts stora litterära genombrott och hon fick både det amerikanska PEN/Faulkner priset och den engelska Orange-priset för romanen. Författaren bor i Nashville, Tennessee. Orig titel Bel Canto Översättning Dorothée Sporrong Omslag Sara R. Acedo

Läs mer

Bel Canto

Ann Patchett

Bel Canto