Johann Wolfgang von Goethe

Foto: Karl Joseph Stieler (1828)

Utforska författaren

Johann Wolfgang von Gothe (1749-1832) född i Weimar, Tyskland, ses allmänt som en av tidernas största författare och tänkare.

Sin första roman, Den unge Werthers lidanden skrev han 1774, men han gav ut den anonymt.

Goethe var romantikens främste förgrundsgestalt och han har inspirerat många författare, konstnärer - och kompositörer. Hans dikter har influerat såväl Ludwig van Beethoven och Felix Mendelssohn som Franz Schubert och Robert Schumann.

Goethe var under sin levnad en celebritet och var vän med flera av tidens betydande personer, bland dem Napoleon I (som läste Den unge Werthers lidanden sju gånger), Lord Byron och Friedrich von Schiller.

Utgivning

Om boken

Werther, en ung och passionerad konstnärssjäl, anländer till den lilla orten Wahlheim. Han fascineras genast av det enkla livet på landsbygden och träffar Lotte, en vacker flicka som tar hand om sina syskon efter moderns död. Trots att hon är trolovad kan inte Werther undgå att bli hejdlöst förälskad i henne.

Den unge Werthers lidande var Goethes stora genombrott. Redan när den publicerades 1774 blev den arketypen för det som kallas Sturm und Drang-perioden och snart var både wertherdräkt och wertherfeber begrepp runt om i Europa.

Läs mer

Johann Wolfgang von Goethe

Den unge Werthers lidanden