Johann Wolfgang von Goethe

Foto: Karl Joseph Stieler (1828)

Utforska författaren

Johann Wolfgang von Gothe (1749-1832) född i Weimar, Tyskland, ses allmänt som en av tidernas största författare och tänkare.

Sin första roman, Den unge Werthers lidanden skrev han 1774, men han gav ut den anonymt.

Goethe var romantikens främste förgrundsgestalt och han har inspirerat många författare, konstnärer - och kompositörer. Hans dikter har influerat såväl Ludwig van Beethoven och Felix Mendelssohn som Franz Schubert och Robert Schumann.

Goethe var under sin levnad en celebritet och var vän med flera av tidens betydande personer, bland dem Napoleon I (som läste Den unge Werthers lidanden sju gånger), Lord Byron och Friedrich von Schiller.

Utgivning

Om boken

Den unge Goethes mästerverk om olycklig kärlek. En bok som kommit att påverka läsare i över tvåhundra år.

Werther, en ung och passionerad konstnärssjäl, anländer till den lilla orten Wahlheim. Han fascineras genast av det enkla livet på landsbygden och träffar Lotte, en vacker flicka som tar hand om sina syskon efter moderns död. Hon är trolovad med en elva år äldre man, men Werther blir hejdlöst förälskad i henne.

Trots att hans kärlek inte är besvarad upprättar Werther nära band med både Lotte och hennes fästman. Men till sist blir sorgen för tung att bära, inte minst efter att han ställts inför fullbordat faktum: Lotte är nu gift och varje dag blir en påminnelse om att ha gått miste om sitt livs stora kärlek.
Till sist ber Lotte honom att åka därifrån. Hon står inte ut med att se hans olycka. Vid deras sista möte läser Werther en dikt och de blir båda så hänförda att han känner att slutet är oundvikligt. En av dem måste dö. Denna insikt fyller honom med sådan känsla av att aldrig kunna skada en annan människa. Han skriver ett avskedsbrev och gör sig redo för att avsluta sin tid på jorden.

Goethes stora genombrott som författare kom med Den unge Werthers lidande. Den är skriven som en brevroman och bygger på en självupplevd kärlekshistoria. Redan när den publicerades 1774 blev den själva arketypen för det som kallas Sturm und Drang-perioden. Werther-Fieber blev ett begrepp, unga män klädde sig i kläder som beskrevs i romanen och vissa begick till och med självmord.
Med ett nyskrivet förord av Martina Lowden.

Läs mer

Johann Wolfgang von Goethe

Den unge Werthers lidanden