Hallgrímur Helgason

Utforska författaren

Hallgrimur Helgason är en av Islands främsta författare, prosaist och poet, och har utöver 101 Reykjavik och Stormland givit ut ett flertal romaner. Bland dem "Islands författare", en berättelse i det riktigt stora formatet om en nationalskald som fick många att tänka på Nobelpristagaren Laxness.

Utgivning

Om boken

Stormland är en uppkäftig och ironisk betraktelse över sårad manbarhet och medialiseringen av våra liv. Det är berättelsen om den nietzscheanskt anfäktade Bödvar, lärare och argsint bloggare, som får sparken från det ena jobbet efter det andra eftersom han driver eleverna till kallbad och livsfarliga exkursioner, för att härda dem. Bödvar går djupare in i sina aggressioner och stöter bort alla i sin närhet. Upplösningen på denna historia blir både tragisk och parodisk, där Böddi rider över hela Island och lämnar död och förvirring i sitt spår.

Läs mer

Hallgrímur Helgason

Stormland

Om boken

101 Reykjavik är helt enkelt postnumret till centrala Reykjavik där bokens huvudperson bor och där mycket av handlingen utspelar sig. Hallgrimur Helgason skriver totalt avväpnande om den grisaktige hemmasonen Hlynur (som t ex alltid sätter en prislapp på alla kvinnor han ser eller tänker på, 700 kr för Moder Teresa och 4 700 000 för Pamela Andersson). Helgason blir en sorts blandning av Will Self och Nick Hornby med ett stänk av den unge Ulf Lundell. Hallgrimur Helgason är en isländsk författare, serietecknare och stå upp-artist som väckt stor uppmärksamhet de senaste åren på Island. 101 Reykjavik var hans andra roman när den kom ut 1996. Boken var nominerad av Island till Nordiska rådets pris nu i februari 1999. Den kommer också ut i Danmark och Finland. Nästa sommar ska boken filmatiseras då bl a Pedro Almodovar-stjärnan Victoria Abril spelar en av huvudrollerna.

Läs mer

101 Reykjavik

Hallgrímur Helgason

101 Reykjavik