Per Wahlöö

Foto: Scandia Photopress

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Läs mer

Maj Sjöwall, Per Wahlöö

Den skrattande polisen

Om boken

Både dörrar och fönster var stängda och låsta inifrån i det rum där en man blev skjuten. Martin Beck, åter i tjänst efter en längre konvalescens, får ta över utredningen.

Läs mer

Det slutna rummet

Maj Sjöwall, Per Wahlöö

Det slutna rummet

Om boken

En polis har blivit brutalt nedhuggen med en bajonett. Martin Beck utgår ganska snart ifrån att det rör sig om en vansinnig hämnd.

Läs mer

Den vedervärdige mannen från Säffle

Maj Sjöwall, Per Wahlöö

Den vedervärdige mannen från Säffle

Om boken

Martin Beck kallades till Malmö, där en man i sommarkvällen lugnt hade släntrat in på en av stadens elegantare restauranger och skjutit en framstående gäst. Offret levde tillräckligt länge för att berätta att han inte kände gärningsmannen.

Läs mer

Polis, polis potatismos

Maj Sjöwall, Per Wahlöö

Polis, polis potatismos

Om boken

Jubileumsbox med alla 10 delar + Martin Beck - böckerna, brotten och tiden Maj Sjöwalls och Per Wahlöös nu klassiska och stilbildande svit om tio polisromaner, Roman om ett brott, utkom mellan 1965 och 1975. De har sedan översatts till 34 språk. Martin Beck är troligen vår mest kända kommissarie. Inte bara för bokläsarna utan också för film- och tv-publiken. Martin Beck har gestaltats av flera av våra bästa skådespelare som Carl-Gustaf Lindstedt, Gösta Ekman och Peter Haber i över 20 film- och tv-produktioner. Bo Hammar, chefredaktör och senare känd riksdagsman (v), har en unik kännedom om bakgrunden till Martin Beck-romanerna. Han umgicks ständigt under böckernas tillkomstår med Maj Sjöwall och Per Wahlöö - på demonstrationer och möten, på krogen och i hemmet eller genom intensiv brevväxling. I den här personligt färgade boken porträtterar Bo Hammar sina vänner Maj och Pelle. Han skriver om det sena 1960-talets och begynnande 70-talets politiska atmosfär samt förstås om Martin Beck och hans kolleger. Hammars humoristiska berättelse handlar också om Sjöwalls och Wahlöös mödor och glädje vid tillkomsten av de tio böckerna som nått en masspublik runtom i världen och belönats med många prestigefyllda priser. Nyutgåvan av böckerna är efterlängtad av många.

Läs mer

Roman om ett brott

Maj Sjöwall, Per Wahlöö, Bo Hammar

Roman om ett brott