Peter Spiegelman

Foto: Shel Secunda

Utforska författaren

Peter Spiegelman är född i New York och har ett förflutet i finansvärlden på Wall Street samt inom programvarubranschen. Han har arbetat för flera ledande finansinstitut över hela världen men är nu bosatt i Connecticut. Mörkt förflutet var den första boken i en serie om privatspanare John March, som av kritikerna har kallats för en modern Philip Marlowe, Raymond Chandlers klassiske hjälte. Den andra boken heter Lura döden och utkom under 2006.

Utgivning

Om boken

Författaren till den prisbelönade Mörkt förflutet är tillbaka med ett nytt fall för privatdetektiv John March i en spännande och mästerligt skriven thriller.

Denna gång åtar sig John March uppdraget att söka efter den förvsunne finansmannen Gregory Danes. Den tidigare så flitigt anlitade och i TV förekommande Danes har sett sin stjärna dala lika snabbt och brant som börskurserna. Den sista tiden utmärkte han sig mest genom sitt instabila humör och sina desperata försök att återta sin förlorade plats i solen. Nu har hans exfru börjat undra varför checkarna med underhållet slutat komma.
March får snart erfara att det som ser ut att vara ett enkelt fall av "person: försvunnen" är något mycket farligare - rent av dödligt. March upptäcker att relationerna i familjen Danes är ett råttbo av fejder, oegentligheter, bedrägerier och svek. I det oroliga kölvattnet efter den försvunne Gregory Danes dyker en lång rad fiender upp, några av dem är också på jakt efter honom.
March utredning tar därmed en dramatisk vändning och leder honom in i korridorerna där den korrupta ekonomiska brottsligheten regerar, vidare ned i den ryska maffi ans underjordiska verksamhet och in i det mänskliga hjärtats intrikata labyrint.
Spiegelmans första bok, Mörkt förflutet, 2005 (Black Maps, 2003) belönades med The Shamus Award för bästa debutdeckare 2004.

Läs mer

Peter Spiegelman

Lura döden

Om boken

John March är en modern Philip Marlowe som försörjer sig som privatspanare på Manhattan. Han får i uppdrag att lösa ett utpressningsfall där stora summor står på spel. Fallet leder March rakt in i den halvkriminella gråzonen på Wall Street där skumma finansiärer ägnar sig åt pengatvätt. John March arbetar som privatspanare på Manhattan. Han har ingen whiskyflaska i skrivbordslådan utan är en modern hjälte som dricker juice och joggar i Central Park. Men precis som Chandlers klassiska hjälte Philip Marlowe är John March en ensamvarg. Han är familjens svarta får och han bär på en stor saknad efter sin döda hustru. March får i uppdrag av brottmålsadvokaten och goda vännen Mike Metz att spåra vem som utsätter en av Metz klienter, Rick Pierro, för utpressning. Pierro har en gång haft affärer med en bankir vid namn Nassouli, en charmig skummis vars företag sysslat med penningtvätt och som jagas av de federala myndigheterna. Detta är inledningen till en undersökning i bästa Chandleranda som involverar allt fler och allt skummare typer. Författaren bygger upp en mycket raffinerad intrig och det blir en våldsam och nervpirrande upplösning.

Läs mer

Mörkt förflutet

Peter Spiegelman

Mörkt förflutet