David Wishart

Utforska författaren

David Wishart började intressera sig för maltwhisky när han som ung matematikstudent bjöds på en Laphroaig ”cask strength” av sin far. Idag arbetar han som chefstatistiker i den skotska förvaltningen, och har en doktorsgrad i klassificeringsmetodologi. Han har publicerat de tekniska synpunkterna i Whisky Classified i internationella tidskrifter och presenterat dem vid många vetenskapliga konferenser, seminarier och whiskyfestivaler. På senare tid har han bland annat lett undersökningar inom whiskyindustrin för att stadfästa sin klassificeringsmetod, utformat dataprogram och hållit föreläsningar i Storbritannien, Europa och Nordamerika.

Utgivning

Om boken

David Wisharts bok förändrar vårt sätt att uppfatta single malt whisky på djupet. Han gör rent hus med den förvirrandejargong som ofta används för att beskriva whisky och ersätter den med en objektiv och enkelt tillämpad doft- och smakguide.
Han identifierar tolv dimensioner av doft och smak i en single malt whisky: kropp, sötma, rök, medicin, tobak, honung, krydda, vin, nöt, malt, frukt och blommor. Dessa tolv faktorer innefattar en doft- och smakterminologi med över 400 beskrivande termer från omkring tusen publicerade provningsanteckningar.

Denna bok beskriver de viktigaste single malt whiskies, som spänner över hela doft- och smakspektrumet. Här finns författarens egna provningsnoteringar och profiler grundade på hans nyskapande klassificering, och varje destilleri presenteras kortfattat med information för besökare. Han berättar om whiskytillverkningens historia, förklarar noggrant olika tillverkningsmetoder och hur man bäst organiserar en whiskyprovning.

Läs mer

David Wishart

Single malt whisky