Marco Smedberg

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Den 1 september 1939 inleddes det tyska blixtkriget mot Polen. Nära en miljon tyska soldater gick över
gränsen till Polen och startade det som skulle utvecklas till andra världskriget.

Armégrupp Nord under Heinz Guderian anföll norrut genom Ostpreussen och bröt igenom den s.k. polska korridoren på ett par dygn. Från f.d. tjeckoslovakiskt territorium attackerade armégrupp Syd och ringade in den polska armén söderifrån. Trots det tyska materiella övertaget höll polackerna stånd överraskande länge och inte förrän sovjetiska styrkor föll dem i ryggen den 17 september började motståndet mattas.
Den 28 september kapitulerade Polen. Blixtkrigets förödande effektivitet hade fått Polen på knä efter
mycket kort tid. Frankrikes och Englands krigsförklaringar skakade Hitler i grunden men var i praktiken
betydelselösa för Polen, som var ett dödsdömt land.
För första gången berättas historien om andra världskrigets dramatiska upptakt i Polen i en samlad
volym. Militärhistorikerna Marco Smedberg och Niklas Zetterling har till sin hjälp ett rikligt kartmateriel, ögonvittnen, brev och dagböcker. De vederlägger dessutom en rad myter, upprättar den polska krigsmaktens oförtjänt dåliga rykte och sätter in Polens historia i ett större europeiskt sammanhang.
De erfarenheter Tyskland och dess fiender drog av blixtkriget kom att påverka hela utvecklingen av andra
världskriget.

Läs mer

Niklas Zetterling, Marco Smedberg

Andra världskrigets utbrott

Om boken

Under ett års tid pågår kampen om Italien. Det är en mycket blodig kamp som utkämpas mellan retirerande tyska styrkor och de allierade, på platser som gått till krigshistorien: Monte Cassino, Salerno och Anzio.

Efter att ha besegrat axelmakterna i Nordafrika tog de allierade språnget över Medelhavet och upp i Europa. De blodiga striderna i Italien blev dock en väldigt dyrbar seger för de allierade, det dåliga vädret och den bergiga terrängen gjorde det lätt för tyskarna att retirera och samtidigt tillfoga angriparna stor skada.
Den 10 juli 1943 inleddes operation Husky, invasionen av Sicilien. Den följdes senare av Avalanche, general Mark Clarks landstigning på det italienska fastlandet. Syftet med kampanjen var, förutom att befria Italien och krossa Mussolini, att binda så stora tyska styrkor som möjligt i södra Europa.
Invasionen av Italien skildrar några av krigshistoriens avgörande händelser och namnkunniga personer: Kesselring, Patton, Montgomery, landstigningen vid Anzio, slaget vid Monte Cassino, Mussolinis avrättning och intåget i Rom.
Marco Smedberg analyserar striderna på Sicilien och i Italien 1943-1944, som delvis fortfarande är ett relativt okänt operationsområde då det överskuggats av Normandieinvasionen. Invasionen av Italien växlar
mellan taktiska (och personliga), operativa och strategiska perspektiv, mellan mark-, sjö- och luftstrider och mellan ett allierat och ett tysk-italienskt perspektiv, och ger på så sätt ett helhetsperspektiv över striderna.

Läs mer

Från Sicilien till Rom

Marco Smedberg

Från Sicilien till Rom