David Anthony Durham

Utforska författaren

David Anthony Durham föddes 1969 och har påbrå från den karibiska övärlden. Hans första roman, Gabriel's Story, publicerades 2001 och fick mycket fin kritik. Han bor för närvarande i Skottland med sin familj. Hösten 2008 är han aktuell med Hotet från norr, en mäktig och spännande fantasyberättelse.

Utgivning

Om boken

Vi befinner oss i "Den kända världen" och det härskande riket Akacien, som styrs av kung Leodan Akaran. Kungen har fyra barn, sönerna Aliver och Dariel och döttrarna Corinn och Mena. Vad barnen inte vet är att Akaciens välstånd bland annat grundar sig på slav- och droghandel. Klanen Akaran har härskat i 22 generationer men uppe i norr har en krigisk stam, Meinfolket, ledda av den karismatiske Hanish Mein lyckats samla starka allierade kring sig med löfte om rik belöning för att störta det snart 1000-åriga Akacieriket. Ett av de allierade folkslagen, "numrek", har aldrig tidigare skådats i "Den kända världen" och där de drar fram, ridande på sina pälstäckta jättenoshörningar, lämnas inget levande, om det inte är avsikten.

Kung Leodan lönnmördas och fältet lämnas fritt åt dem som vill - och kan - slita Akacien i bitar. Kungabarnen har emellertid förts i säkerhet - alla utom Corinn - till olika utposter i världen, och så småningom kommer de allt närmare en återförening. De tar upp kampen för att återupprätta det forna Akacien. Kampen om Akacien är en mäktig, spännande och ytterst välkomponerad fantasyberättelse i tre delar - varav Hotet från norr är den första. Boken är läsbar, inte bara för inbitna fantasyläsare utan också för alla de som gillar fantastiska sagor från en svunnen värld.

Läs mer

David Anthony Durham

Hotet från norr

Om boken

Hannibal är vid sidan av Alexander den store den mest kände krigsherren och militärstrategen från antiken, ja, från historien överhuvudtaget. Detta är romanen om hans liv, hans segrar och nederlag, hans list och hänsynslöshet.

Karthago på tvåhundratalet före Kristus var den andra stormakten i Medelhavet, och kampen om
herraväldet pågick ständigt med Rom, en republik och krigsmakt på stark frammarsch, men ännu
inte ett imperium. När Hannibal blev överbefälhavare rev han upp ett bräckligt fredsfördrag från
ett tidigare krig, tågade genom Spanien och södra Frankrike, över Alperna och in i norra Italien med
en stor armé och 37 stridselefanter.
Både manskap och elefanter - de som överlevde - var av naturliga skäl ganska medtagna men
lyckades ändå tränga ned genom Italien, vinna några viktiga strider, och locka in romarna i ett
stort öppet slag i södra Italien, Apulien, vid orten Cannae.
Detta slag, som stod den andra augusti 216 f Kr, studeras fortfarande fl itigt och anses som en av de
största taktiska bedrifterna i militärhistorien. Romarna var överlägsna i antal, men Hannibal lyckades
locka in dem i en kniptångsmanöver, och dödade de flesta av dessa 80 000, bland dem en konsul
och 80 senatorer.
Hannibal behärskade nu en stor del av södra Italien, och dök till slut även upp strax utanför
Rom. "Hannibal ad portas" - Hannibal vid portarna - blev ett vanligt romerskt ordspråk som betecknade
att nu var det verkligen läge för panik. Även om han till slut förlorade kriget, och Karthago bara ett par generationer senare skulle utplånas i ett tredje krig, så framstår Hannibal i historien som den store segraren, utmanaren, den överlägsne strategen.
David Anthony Durham har skrivit en färgrik och spännande roman om Hannibals öden, från den relativa anonymiteten i norra Afrika till den världsberömde krigsherren i Italien.

Läs mer

Hannibal

David Anthony Durham

Hannibal