Tord Melander

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

"Vi talar inte om pimpinett mat, utan rejält käk. Låt trendnissarna strimla fläskläggen till pastan!"
Leif Mannerström älskar husmanskost, och i Husmanskonst har han samlat sin kunskap och sina favoritrecept.

Efter 50 år vid spisen återvänder den svenska gastronomins grand old man till rötterna och delar med sig av sin samlade kunskap om det han trots all berömmelse älskat och älskar mest av allt: svensk husmanskost!
Resultatet är ett inbjudande praktverk med det mesta man behöver veta om älskade rätter som ärtsoppa med fläsk, mormors, pappas och hans egna köttbullar, skomakarlåda, kroppkakor, får i kål, fläsklägg med rotmos… ja, alla välkända läckerheter man önska sig på ett traditionellt svenskt middagsbord.
"Vi är inte så många kvar som kan laga den här underbara maten. På riktigt!", säger Leif Mannerström, och delar generöst med sig av sitt stora kunnande när det gäller såväl råvaror som tillredning och traditioner.
Boken innehåller recept på kött, fisk, fågel, vilt, soppor och desserter.

Läs mer

Leif Mannerström, Tord Melander

Husmanskonst

Om boken

Leif Mannerström är Sveriges ledande stjärnbeströdde fiskkock. Han lagar mat i TV och gourmeter vallfärdar till hans restaurang Sjömagasinet i Göteborg. Här är nu Leifs stora bok om havets silver. Lockande, inspirerande, härlig! Boken inspirerar och ger lust till matlagning med dessa lättåtkomliga och läckra råvaror, som med rätt kryddning och tillbehör blir kulinariska sensationer. Här finns de goda recepten och reviderade klassiker, här finns kringläsning och kulturhistoria. Varje rätt är unik och har sina speciella ingredienser, som skapar särarten. Recepten är huvudsaken i boken, men dessutom beskrivs dryckeskulturen (öl, snaps) och tillbehören (smör, ost, bröd, kryddor). Förutom recept från både väst- och östkusten har boken ett nordiskt perspektiv. Boken visar att det är just i Norden den verkliga sill- och strömmingskulturen finns! I bokens inledning får vi läsa om vad sill och strömming är, om fiskevattnen och fisket längs våra båda kuster, strömmingsberedning och rökning av böckling. Därefter följer receptdelen med diverse sillklassiker: SOS, en svensk krogklassiker, modernare sillinläggningar, skarpsill, ansjovis, skånsk kryddsill, tapas med tillbehör, sardiner på nordiskt sätt, sill-sallad och Mannerströmmingar ? minst 10 recept på stekt och halstrad strömming, hel och i flundror, med tillbehör. Dessutom flera strömmingsanrättningaroch recept från Tore Wretman och Bengt Wedholm. Här finns inlagd strömming och surströmming, böcklingrecept, ansjovis, Janssons frestelse, löjrom och sushi på sill och strömming. Sist men inte minst ett kapitel om dryckeskulturen. Herring är en engelsk översättning av Sill & Strömming som utkom 2005.

Läs mer

Herring & Baltic Herring

Leif Mannerström, Tord Melander

Herring & Baltic Herring