Lars Granath

Utforska författaren

Lars Granath är biolog, naturgeograf, kartograf och landets ledande expert på sjökortsproduktion vid sidan av Sjöfartsverket. Han undervisar i kartografi vid flera universitet och högskolor. Lars företag Hydrographica producerar specialsjökort åt båtklubbar och myndigheter runt om i Sverige

Utgivning

Om boken

Nästan en tredjedel av Sveriges befolkning bor i Stockholm eller Mälardalen. Färdas man på vattnet från Slussen och inåt, utmed Brommalandet och Vällingby, Hägersten eller Mälarhöjden, så ligger småbåtshamnarna på rad, fulla av segel- och motorbåtar i alla storlekar och fasoner. Men vart tar de vägen under säsongen?

Många av de större båtarna går förstås ut i Saltsjön för längre turer, säkerligen med hamnguiden Arholma-Landsort som ett tryggt stöd långt från hemmahamn. Och i Mälaren har man sina vanliga ställen: klubbholmen och någon fin badvik. Men vad många inte tänker på är att Mälaren minsann är värd sin egen semester. Mälaren är vår tredje största sjö, cirka 1 600 kvadratkilometer. Ungefär en tredjedel av ytan utgörs av över 8 000 öar. Stränderna har varit relativt obebyggda och i princip reserverats för rekreation och friluftsliv, de stora godsen har präglat och präglar än i dag landskapet, särskilt på Sörmlands sjöplatå, som Selma Lagerlöf med sitt fågelperspektiv beskrev som "den sköna lustgården".

Städerna runt Mälardalen är ofta grundade redan på medeltiden och de bevarade, idylliska stadsmiljöerna lockar många turister. Sjöns flikighet och örikedom gör att sjön kan delas in i tydligt avgränsade bassänger med olika förhållanden för växtlighet, fiskar och så vidare.

Med lite mer kunskap öppnar sig massor av nya möjligheter för båtfolk inklusive paddlare, liksom fartygspassagerare och skridskoåkare. Här presenteras över 100 natur-, klubb-, och gästhamnar. Dessutom illustreras ett 40-tal naturhamnar med flygfoto, och 25 är noggrant mätta på plats av Hydrographica. Därutöver 10 gästhamnskartor och 6 stadskartor.

"Mälarens bölja ren och skär
tyst en mängd av kölar bär
översvallar
fält och vallar,
som försvinna här och där"

Carl Michael Bellman

Läs mer

Dag Bremberg, Lars Granath, Ann Ardebrant

Mälaren

Om boken

Boken Arholma-Landsort är en modern hamnbeskrivning över Stockholms skärgård och Gotland som kombinerar såväl naturhamnar som gästhamnar med öarnas historia, sevärdheter, affärer, krogar m.m. Lars Hässler har skrivit bokens huvudsakliga textinnehåll och kartografen Lars Granath svarar för bokens naturhamnsinformation. Den nya upplagan av Arholma-Landsort innehåller cirka 190 flygfototolkade och fältmätta naturhamnar. 25 stycken är nyritade för den här utgåvan. De presenteras på sjökort i de navigeringsvänliga skalorna 1:3 000 till 1:10 000. Alla sjökort, som är speciellt framtagna och unika för boken, är i fyrfärg och kompletteras av en förklarande text som beskriver angöring och lämplighet vid olika väderförhållanden.

När Gotland inkluderats i boken, så har antalet gästhamnar ökat till 72 stycken. Alla hamnar har flygfotograferats och till varje hamn finns en informationstext om dess lämplighet för olika vindar, service etc. Boken är rikt illustrerad med vackra flyg- och naturfotografier tagna av fotografen Malcolm Hanes. Arholma-Landsort behandlar även ämnen som naturreservat och skyddsområden, fiske och jakt, båtcharter, paddling, sjösäkerhet och sjöväder. Målgruppen är främst båtägare, men genom sitt breda innehåll är boken intressant för alla som vistas i Stockholms skärgård och på Gotland.

Läs mer

Arholma-Landsort med Gotland

Lars Hässler, Jesper Sannel, Lars Granath

Arholma-Landsort med Gotland

Om boken

Landsort-Skanör omfattar hela den 400 sjömil långa kuststräckan fram till Falsterbonäset, och inkluderar även Öland. Denna hamnguide är upplagd på samma överskådliga sätt som sin föregångare, den populära boken Arholma-Landsort. Här presenterar Lars Granath cirka 160 naturhamnar på 120 nyritade sjökort i de navigeringsvänliga skalorna 1:3 000 till 1:10 000. Boken innehåller även 102 flygfotograferade gästhamnar. Journalisten och seglaren Catharina Söderbergh står för bokens huvudsakliga textinnehåll.

Kuststräckan presenteras sjökortsvis från norr till söder på ett tydligt och trevligt sätt. I varje sjökortskapitel finns specialer över aktuella gäst- och naturhamnar med viktig hamninformation. Läsaren serveras både matnyttig läsning och kuriosa om öar, stora och små hamnar, kuststäder m.m. Författaren tipsar om sevärdheter, affärer, kustnära krogar och trevliga utflyktsmål. Det ges också en fin bild av Ostkustens historia och natur. Precis som i Arholma-Landsort kompletteras sjökortskapitlen av specialavsnitt om bland annat Ostkustens historia och natur och allemansrätten. Boken innehåller även kapitel som behandlar viktiga ämnen som säkerhet ombord. Den intresserade kan försjunka i de trevliga texterna om t.ex. långfärdsskridskoåkning, dykning och kapitlet om fyrarnas historia.

Landsort-Skanör är kort sagt en mycket välmatad skärgårds- och kustguide för båtfolk, helt unik i sitt slag. Boken passar lika bra att använda om man vill utforska Ostkusten från landbacken.

Läs mer

Landsort-Skanör

Jesper Sannel, Lars Granath, Catharina Söderbergh

Landsort-Skanör

Om boken

Skanör-Strömstad är upplagd på samma sätt som sina föregångare med seglarens behov i centrum. I texten blandas praktisk information med lokal historia och tips på sevärdheter. Skånes, Hallands och Bohusläns cirka 130 gästhamnar har flygfotograferats av Dan Ljungsvik och presenteras med utförlig hamninformation (se nedan). Lars Granath och Hydrographica svarar för presentationen av cirka 130 naturhamnar i skalorna 1:3000-1:10000 (se nedan). Förutom hamninformation tar Skanör-Strömstad även upp ämnen som havsmiljön i västerhavet, naturskydd, allemansrätten och sjöväder. Särskilda kapitel ägnas åt till exempel fyrplatser, fisket i Bohuslän, båtbyggeri, segelfartyg och segelsällskap. Boken är rikt illustrerad med över 300 bilder och kartor och praktiskt inbunden med mjuka flikförsedda pärmar.

Författare är Orustbon och journalisten Dougald Macfie som delar med sig av sin mångåriga erfarenhet av Västkustens farvatten.
Sagt om boken:
Ur Praktiskt Båtägande, nr. 3 april 2005
"… de (har) skapat en mycket gedigen guidebok som känns som den mest genomarbetade i serien." (Betyg: 4 av 5)

Ur Stångmärket nr. 2 2005
"En mycket bra handbok och samtidigt trevlig läsning."

Ur Trossen nr. 2 2005
"Å ena sidan en komplett hamnguide … Å andra sidan en vacker, faktaspäckad beskrivning …"
"… boken ger också behållning åt en riktig landkrabba …"

Ur Trälhavets båtklubbs tidning Kanalen nr. 2 2005
"Den nya boken innebär ett lyft för den som vill segla på västkusten … Man blir sugen på att segla på västkusten igen, när man läser boken!"

Ur Atlantica nr. 2 2005
"En mycket bra guide, som fyller en lucka i utbudet."

Ur Helsingborgs Dagblad och Nordvästra Skånes Tidningar 26 februari 2005 av Håkan Palm
"… detta är en bra lots för den som vill upptäcka Västkusten i hela dess längd. Så mycket mer i informationsväg går knappast att begära mellan pärmarna på en vanlig bok."

Ur Skånska Dagbladet och Sydsvenska Dagbladet 13 mars 2005
"Boken 'Skanör-Strömstad' är … ett efterlängtat tillskott för seglare som utforskar västkusten."
"… vad som gör både den nya och de tidigare böckerna angelägna är främst … de mycket tillförlitliga skisserna över alla naturhamnar."
Läs mer

Skanör-Strömstad

Jesper Sannel, Lars Granath, Dougald Macfie, Joakim Lannek

Skanör-Strömstad

Om boken

Skärgårdskortet är ett planeringskort som tål hårda tag och vått väder. Det täcker kuststräckan från Arholma till Landsort och är i skala 1:125 000 med formatet 84 x 114 cm. Kortet är falsat till A4-format och tryckt på ett helsyntetiskt material. Kortet är framtaget i samarbete med Skärgårdsstiftelsen och här finns uppgifter om fågelskyddsområden, naturvårdsområden och naturhamnar. Kortet visar även tydligt var gästhamnar, krogar, affärer och sjömackar ligger. På kortets baksida hittar du värdefull information som bland annat visar skärgårdens kommunikationer och var det finns sjösättningsplatser för kanoter.

Kortet är även framtaget som affisch i samma format och är då tryckt på vanligt papper och utan information på baksidan. Affischen levereras rullad.

Läs mer

Skärgårdskort Arholma-Landsort reviderat falsat

Lars Granath, Hydrograhica

Skärgårdskort Arholma-Landsort reviderat falsat

Om boken

Skärgårdskortet täcker kuststräckan från Arholma till Landsort och är i skala 1:125 000 med formatet 84 x 114 cm. Affischen levereras rullad.

Läs mer

Skärgårdskort Arholma-Landsort rullat

Lars Granath, Hydrograhica

Skärgårdskort Arholma-Landsort rullat