Richard Yates

Foto: Jerry Bauer

Utforska författaren

Richard Yates föddes 1926 i New York och debuterade 1961 med Revolutionary Road, som nominerades till National Book Award, föll i glömska och numera räknas som en av de stora amerikanska nittonhundratalsromanerna.

Yates skrev ytterligare sex romaner och två novellsamlingar, vilka samtliga på ett eller annat sätt skildrar medelklassens våndor. Han dog 1992, utan att ha fått uppleva hur hans böcker återutgivits med stor framgång.

Utgivning

Om boken

Elva oförglömliga noveller om ensamhet. Richard Yates mästerliga hantering av kortprosan upphör aldrig att fascinera.

Elva sorters ensamhet publicerades första gången 1962, året efter att Yates hade slagit igenom med Revolutionary Road. Vi får följa kontorsmänniskor på Manhattan, taxichaufförer, frustrerade unga män med författardrömmar, män i förorten - och deras drömmande och undanskuffade kvinnor. Richard Yates novellsamling är en jagande mosaik över 1950-talets USA, en era då den amerikanska drömmen slog in - bara för att kort därefter börja krackelera i fogarna.

Femtio år efter att Richard Yates romandebuterade är renässansen för hans författarskap ett faktum. Filmatiseringen av Revolutionary Road öppnade publikens ögon för författaren, som avled 1992. Sedan tidigare har den, Easter Parade och Cold Spring Harbor getts ut på Norstedts, och nu är det dags att stifta bekantskap med Yates noveller.

Läs mer

Richard Yates

Elva sorters ensamhet

Om boken

I Richard Yates sista roman kretsar allt kring den lilla staden Cold Spring Harbor. Idylliskt ligger den där på Long Islands norra sida och lockar turister och sommarboende.

Charles Shepard är pensionerad arméofficer som ännu har svårt att dölja sin besvikelse över att aldrig ha fått chansen att bli något stort under första världskriget. När nu ännu ett världskrig är i faggorna så är det redan för sent. Han är avpolleterad och glömd. Hans alkoholiserade hustru är inte heller sen att påminna honom om hans tillkortakommanden.
Deras son Evan gifter sig tidigt, ett äktenskap som får katastrofala följder. Men en tid därefter träffar han Rachel Drake och bestämmer sig för att hoppa över college och istället gifta sig på nytt och flytta in hos henne och hennes familj. Lyckan blir dessvärre kortvarig även denna gång, inte minst för att Evan har svårt att anpassa sig.
Men hela tiden hyser både Evan och Rachel en stilla förhoppning om att med bara lite tur så kommer allt att bli bättre. Det enda som behövs är en andra chans. Och varför skulle det inte kunna hända några kantstötta personer i Cold Spring Harbor när det händer så många andra människor på så många andra platser i världen?

Richard Yates slog igenom med sin debutroman Revolutionary Road, även om det riktigt stora genombrottet kom långt efter hans död. Numera ses hans sparsamma, skärskådande prosa med knivskarpa dialogskiften som stilbildande för den amerikanska nittonhundratalsprosan. Cold Spring Harbor från 1986 blev den sista romanen Richard Yates färdigställde före sin död.
Cold Spring Harbor presenteras nu för första gången på svenska, med ett nyskrivet förord av Anne Swärd.

Läs mer

Cold Spring Harbor

Richard Yates

Cold Spring Harbor

Om boken

I fyrtio år får vi följa systrarna Emily och Sarah Grimes, vilka inte har mycket gemensamt förutom de ständiga besvikelser som de råkar ut för i livet.

Emily är den intellektuella stadsmänniskan som söker kärleken men enbart lyckas få till stånd tillfälliga affärer. Sarah, den sötare och mer konventionella av de två, gifter sig tidigt och får barn tillsammans med, visar det sig, en inskränkt och förtryckande make. Deras rastlösa och nervösa mor, Pookie, är en typisk Yates-modersfigur med sin fullständiga avsaknad av insikt om hur andra tänker och känner.
När romanen inleds på 1930-talet lider bägge systrarna ännu av föräldrarnas skilsmässa. Kort därefter dör fadern och Emily och Sarah försöker på var sitt håll att hantera sin egen osäkerhet. Sarah skaffar sig det perfekta hemmet medan Emily går från den ena bedrövliga kärleksaffären till den nästa. Hur hon än gör tycks hon bli lämnad och övergiven. Samtidigt börjar hon inse att Sarahs tillvaro knappast är en idyll - snarare tvärtom.
Easter Parade är ännu ett mästerverk av den återupptäckte Richard Yates. Liksom i Revolutionary Road tecknas här ett outplånligt porträtt av människor som tycks fångade i sina egna öden.

Läs mer

Easter Parade

Richard Yates

Easter Parade