Maria Holm

Foto: Olle & dom fotografi

Utforska författaren

Maria Holm är filmvetare, skribent och kokboksförfattare. Hon har tidigare arbetat med information och annat på Sveriges Television. Maria har även skrivit den mycket uppskattade husmanskostsamlingen Mormors Mat.

Utgivning

Om boken

Filmhistorien är fylld av oförglömliga matscener - från Charlie Chaplins magra måltid på känga i "Guldfeber" till betydligt mer lukulliska menyer som i "Fanny och Alexander" och "Babettes gästabud".

Hur gör man en champagnecocktail som i "Casablanca"? Vad var det Sally åt i den berömda restaurangscenen i "När Harry mötte Sally"? Hur smakar Oraklets kakor i "Matrix"? Dessa frågor och många fler får man svar på i Filmkokboken, där det genomgående temat är: bra film + god mat = både underhållande och smakrik läsning.

Detta är kokboken som inte innehåller några bilder på maträtterna som ska lagas. Istället bjuds läsaren på bilder ur filmens värld. I tio avsnitt med rubriker som Klassiker, Smak av Skandinavien, På menyn i det brittiska imperiet, På fatet i fantasins värld, Med spansk hetta serveras recept på allt från svampomelett ("Ninotchka") till kalkon med chokladsås ("Chocolat"). Avsnitten inleds med roande och informativa uppgifter om det aktuella temat.
Varje uppslag presenterar sedan en film - kort beskrivning och underhållande fakta - ett recept som anknyter till filmen och bilder därtill. Dessutom återfinns kortare texter med tips och specialinformation, t.ex. "Fixa din egen filmfest", "Hitchcocks matskämt".
Med Filmkokboken kan man välja mellan enklare och lite mer krävande matlagning: göra en milkshake som i "Pulp Fiction", laga gazpacho som i "Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott" eller bjuda på Bridget Jones födelsedagsmiddag (så som den var tänkt!).
Lättsamt, underhållande och matnyttigt!

Läs mer

Maria Holm, Mikaela Kindblom, Maria Lanner

Filmkokboken