Kåre Hellström

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Vinterkalas utspelar sig under den mörkaste, men också den mest ljusglittrande tiden från allhelgonahelgen till tjugondedag Knut. "Underbart! Det är kväll redan klockan tre på eftermiddagen och då kan man börja laga mat", säger Hannu entusiastiskt.

"Min bok ska väcka en längtan till det lilla torpet i skogen - till snö, månsken och stjärnhimlar - långt bortom stadens svärtade saltslask. Alltså en bok med mat och atmosfär där läsaren inspireras och känner igen sin lust, utan att baxna när tomten kommer!"
Hannu älskar vintern, den sällsamt lugna atmosfären när matglada middagsgäster samlas i hans kök eller kring det generöst dukade julbordet på torpet hos Barbro och Kåre Hellström. "Barbro är den enda som jag känner som har gått på anrika Benninge lanthushållsskola."
Med hjälp av vännerna på torpet är Vinterkalas fylld av genomarbetade familjerecept, med matminnen och smaker som genomlagats i årtionden och överlevt oräkneliga söndagar och generationsmiddagar.
Recept för många eller för en eller två: Röd novemberfest med värmande soppor, fisk och goda grytor. Advent med jullängtan och glöggfest. Kaksöndag med fler än sju sorter: Mandelmusslor, Mammas mandelstjärnor, Tant Gottys smörkransar… Lucia och saffransdofter, pepparkaksbak, klenäter, och julgodis.
Julmat med tradition och enkel Hannuinspiration. Allt från köttkorv, grynkorv och vildsvin till saffransmarinerade revbensspjäll, för att inte tala om alla sillsorter. Nyårsafton med blinier, lamm och gammaldags ingefärsparfait på festklädda bord. Trettondagsmat vid brasan och till sist Knutkalas på isen med furufacklor och spännande dofter från grillen.

Vinterkalas gavs ut i original 2008.

Ur recensioner:
"En sensuell, inspirerande kokbok med sagolikt vackra bilder och mängder av klassiska, läckra recept som han satt sin egen prägel på. Kan få vilken matlagningstrött som helst att piggna till."
Aftonbladet

"Om någon har tappat bort julstämningen eller talangen att toppa en vanlig tråkig hösthelg då är Hannus bok den absolut rätta."
Helsingborgs Dagblad

"En måste-ha-bok för alla som gillar vintriga helgsammankomster."
Lantliv

Läs mer

Hannu Sarenström, Kåre Hellström, Barbro Hellström

Vinterkalas