Mikaela Kindblom

Foto: Olle & dom fotografi

Utforska författaren

Mikaela Kindblom är matkunnig filmvetare, har arbetat vid SVT, är frilansskribent och har varit chefredaktör för Chaplin. Hon är författare till boken Våra drömmars stad - en bok om film i Stockholm som kommer ut på Stockholmia Förlag. Dessutom är hon filmkrönikör i Smålandsposten.

Utgivning

Om boken

Filmhistorien är fylld av oförglömliga matscener - från Charlie Chaplins magra måltid på känga i "Guldfeber" till betydligt mer lukulliska menyer som i "Fanny och Alexander" och "Babettes gästabud".

Hur gör man en champagnecocktail som i "Casablanca"? Vad var det Sally åt i den berömda restaurangscenen i "När Harry mötte Sally"? Hur smakar Oraklets kakor i "Matrix"? Dessa frågor och många fler får man svar på i Filmkokboken, där det genomgående temat är: bra film + god mat = både underhållande och smakrik läsning.

Detta är kokboken som inte innehåller några bilder på maträtterna som ska lagas. Istället bjuds läsaren på bilder ur filmens värld. I tio avsnitt med rubriker som Klassiker, Smak av Skandinavien, På menyn i det brittiska imperiet, På fatet i fantasins värld, Med spansk hetta serveras recept på allt från svampomelett ("Ninotchka") till kalkon med chokladsås ("Chocolat"). Avsnitten inleds med roande och informativa uppgifter om det aktuella temat.
Varje uppslag presenterar sedan en film - kort beskrivning och underhållande fakta - ett recept som anknyter till filmen och bilder därtill. Dessutom återfinns kortare texter med tips och specialinformation, t.ex. "Fixa din egen filmfest", "Hitchcocks matskämt".
Med Filmkokboken kan man välja mellan enklare och lite mer krävande matlagning: göra en milkshake som i "Pulp Fiction", laga gazpacho som i "Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott" eller bjuda på Bridget Jones födelsedagsmiddag (så som den var tänkt!).
Lättsamt, underhållande och matnyttigt!

Läs mer

Maria Holm, Mikaela Kindblom, Maria Lanner

Filmkokboken