Lev Tolstoj

Utforska författaren

Lev Tolstoj (1828-1910) räknas som en av tidernas största romanförfattare, inte minst för storverken Krig och fred (1867-69), med Napoleontiden, Moskvas brand och det franska återtåget som ämne, och familjeromanen Anna Karenina (1873-77). Redan tidigt framträdde hos Tolstoj tanken på en ny religion, avskalade dogmer och förenklad byråkrati. Han klädde sig i bondekläder, åt samma mat som arbetarna och hjälpte till att plöja sina åkrar. Med tiden avvisades han också all konst som inte förmedlade goda tankar till läsaren. I denna anda skrev han bland annat Ivan Iljitjs död (1886), Kreutzersonaten (1890) och Hadsji Murat (1912).

Utgivning

Om boken

Varje generation ska ha sin översättning av de odödliga böckerna. Då är det sannerligen på tiden när det gäller Anna Karenina, som inte tolkats till svenska sedan 1920-talet. Uppdraget har gått till Ulla Roseen, en av våra absolut främsta översättare från engelska och ryska.

"Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis." Öppningen av Lev Tolstojs mest berömda roman är lika klassisk som berättelsen i övrigt. Anna Karenina är en av de riktigt stora kärleksromanerna, ett häpnadsväckande modernt psykologiskt porträtt av en kvinna som försöker bryta sig fri från sociala och äktenskapliga förpliktelser, men som blir utstött på grund av sin passion.
Anna Karenina var otrogen, hon älskade och tog sitt liv och är än i dag en av de mest konturskarpa romanpersonerna i hela vår litteraturhistoria. Lev Tolstojs roman beundras fortfarande av läsare på alla nivåer, och är en ständig inspiration för nya författare.

Lev Tolstoj skrev sin Anna Karenina mellan 1873 och 1877, bara några år efter att han var klar med sitt andra stora romanverk Krig och fred.
Anna Karenina gavs ut på svenska första gången 1885.

Läs mer

Lev Tolstoj

Anna Karenina

Om boken

"Som frun befaller! Fast det är synd om Dutlovs."

Lev Tolstoj (1828-1910) var en realismens mästare och är allmänt ansedd som en av världens främsta romanförfattare. Som hans mest kända verk räknas de två stora romanerna Krig och fred och Anna Karenina.

Polikusjka (1863), som skrevs strax innan Tolstoj började arbeta på Krig och fred, tar plats på ett gods, skisserat på Tolstojs eget familjegods Jasnaja Poljana, där ett triangeldrama utspelar sig. Det är detta triangeldrama och dess psykologiska och moraliska problem som fångat Tolstojs intresse. Efter balen (1903) var avsedd som en protest mot mänsklig råhet och grymhet och blev det också men samtidigt en av de konstnärligt starkaste bland Tolstojs mindre berättelser.

Läs mer

Efter balen

Lev Tolstoj

Efter balen