Cordelia Edvardson

Foto: Scanpix

Utforska författaren

Cordelia Edvardson (1929 - 2012) var under lång tid ett unikt namn i svensk journalistik, många gånger prisad för sin saklighet och samtidiga förmåga att erbjuda en personlig och engagerad blick i sina krönikor och nyhetsreportage.

2006 fick hon motta Axel Liffner-priset som utdelas av Aftonbladet. 2007 fick hon både förlaget Natur och Kulturs kulturpris och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens Fredspris.

2010 fick Edvardson ett journalistpris uppkallat efter sig. JMK, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet initierade priset om 10 000 kronor som vartannat år ska delas ut till en journalist som har "ett starkt engagemang, ett personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla". Med andra ord uppmuntrar priset journalistik i Edvardsons anda.

 

Utgivning

Om boken

Bränt barn söker sig till elden är en självbiografisk roman av sällsynt kraft och glöd. Utan varje spår av sentimentalitet varvar Cordelia Edvardson minnesbilder av sin barndom i Berlin med skildringen av den svarta vardagen i Auschwitz läger. I bakgrunden tonar även en klarögd och känslig berättelse fram om en komplicerad mor-dotterrelation.

Det handlar även i hög grad om den vrede och ångest som hon bär med sig när hon sedan kommer till Sverige. Och om sin besatthet av det förflutna - och av att ha överlevt.

Boken utkom första gången 1984.

Läs mer

Cordelia Edvardson

Bränt barn söker sig till elden

Om boken

Cordelia Edvardson är ett unikt namn i svensk journalistik, förmodligen allra mest känd som utrikeskorrespondent från Jerusalem. Här får vi höra hennes röst: saklig och analytisk i nyhetsrapporteringen, engagerad i debattartiklarna och varm och humoristisk i de personliga krönikorna.

"Med ett undantag - en inledande essä skriven i Jerusalem vid 70-talets slut - är artiklarna i denna volym från 2000-talet. De har i vissa fall kortats något. Urvalet har gjorts av mig, Agneta Pleijel, i samarbete med författaren. Ett efterord berättar om Cordelia Edvardsons liv och hennes tilllhörighet till en europeisk och humanistisk vänstertradition samt innehåller en kort intervju gjord i Jerusalem 2006.

2000-talet var en nedslående period i Mellanöstern - det första kuwaitkriget ägde rum, fredprocessen mellan israeler och palestinier tog slut, den andra intifadan inleddes med självmordsbombare som vapen, Israel upprättade en mur till försvar och palestiniernas situation förvärrades ytterligare.

Men det är när det ser som mörkast ut man skall läsa Cordelia Edvardson. Då får läsaren möta hennes motståndskraft, energi och rättvisepatos, men också hennes illusionslösa vemod och okuvliga hopp om att det skall komma en tid då förnuftet segrar.

Var välkommen, alltså, till utrikeskorrespondentens vardag, på fältet och vid köksbordet. Följ med ända till avskedet från Israel hösten 2006 och återkomsten till Sverige."

/Agneta Pleijel

Läs mer

Berättelser från gränsen

Cordelia Edvardson

Berättelser från gränsen