Bränt barn söker sig till elden

Författare

Cordelia Edvardson

Bränt barn söker sig till elden

2012-12-06

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2012-12-06

Formgivare omslag

Miroslav Sokcic

Kategori

Romaner

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Pocket, Pocket

Produktion

Papper

LABB Bokpapper trähaltigt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113051987

Antal Sidor

157

Vikt (kg)

0.09

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

178

Bredd (mm)

110

Miljöpåverkan

49g CO2e
Papper
ca 38 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 7 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 4 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Cordelia Edvardson är ett unikt namn i svensk journalistik, förmodligen allra mest känd som utrikeskorrespondent från Jerusalem. Här får vi höra hennes röst: saklig och analytisk i nyhetsrapporteringen, engagerad i debattartiklarna och varm och humoristisk i de personliga krönikorna.

"Med ett undantag - en inledande essä skriven i Jerusalem vid 70-talets slut - är artiklarna i denna volym från 2000-talet. De har i vissa fall kortats något. Urvalet har gjorts av mig, Agneta Pleijel, i samarbete med författaren. Ett efterord berättar om Cordelia Edvardsons liv och hennes tilllhörighet till en europeisk och humanistisk vänstertradition samt innehåller en kort intervju gjord i Jerusalem 2006.

2000-talet var en nedslående period i Mellanöstern - det första kuwaitkriget ägde rum, fredprocessen mellan israeler och palestinier tog slut, den andra intifadan inleddes med självmordsbombare som vapen, Israel upprättade en mur till försvar och palestiniernas situation förvärrades ytterligare.

Men det är när det ser som mörkast ut man skall läsa Cordelia Edvardson. Då får läsaren möta hennes motståndskraft, energi och rättvisepatos, men också hennes illusionslösa vemod och okuvliga hopp om att det skall komma en tid då förnuftet segrar.

Var välkommen, alltså, till utrikeskorrespondentens vardag, på fältet och vid köksbordet. Följ med ända till avskedet från Israel hösten 2006 och återkomsten till Sverige."

/Agneta Pleijel

Läs mer

Cordelia Edvardson

Berättelser från gränsen

Om boken

Bränt barn söker sig till elden är en självbiografisk roman av sällsynt kraft och glöd. Utan varje spår av sentimentalitet varvar Cordelia Edvardson minnesbilder av sin barndom i Berlin med skildringen av den svarta vardagen i Auschwitz läger. I bakgrunden tonar även en klarögd och känslig berättelse fram om en komplicerad mor-dotterrelation.

Det handlar även i hög grad om den vrede och ångest som hon bär med sig när hon sedan kommer till Sverige. Och om sin besatthet av det förflutna - och av att ha överlevt.

Boken utkom första gången 1984.

Läs mer

Bränt barn söker sig till elden

Cordelia Edvardson

Bränt barn söker sig till elden