Eva Lewenhaupt

Foto: Lennart Weibull

Utforska författaren

"En tidig novembermorgon år 2000 smög jag ut i kylan för att gå på mitt livs första yogaklass. Redan efter ett par minuter kände jag hur det knakade och sjöng i min stela kropp. En smått hisnande känsla spred sig när jag kom i kontakt med minnen och sinnen på ett sätt som jag inte gjort på mycket länge, om någonsin. Ändå var det först i slutet av klassens alla rörelser som den stora belöningen kom - kraften i att vara fullt närvarande. Jag låg i djup vila och kände hur ett lugn rullade fram och tillbaka inom mig. Det fyllde mig med ömhet, tacksamhet och ny energi. Min kropp kändes lättare och mitt sinne stilla. Den här upplevelsen var stor. Och den växte. Efter ytterligare ett par år med mer eller mindre regelbunden yoga hade den vuxit sig så stark att jag ville sprida den till fler. 2004 startade jag tillsammans med en partner och många duktiga medarbetare ett yogacenter med yogaklasser, en organisk restaurang, en butik, behandlingar och meditationskurser - allt sammanlänkat i den holistiska tanken vi kallar yoga. Fortfarande upphör jag aldrig att fascineras av yogans förmåga att förena konkreta övningar för kropp, sinne och andning med de stora filosofiska tankarna om universell intelligens. När de snuddar vid varandra blir livet så självklart i all sin enkelhet! Och det är just den känslan av livgivande möten i stort och smått som jag vill förmedla i min bok. Min förhoppning är att läsaren kan vila sina sinnen i boken och att de var gång de återvänder till den blir påminda om varför de står på sin yogamatta varje dag, eller varför de önskar att de gjorde det. Därför innehåller boken ett stort lugn, men också konkreta övningar för kropp, sinne och andning. Här finns också tips på mat som gör både dig och vår jord gott. Och inte minst - här finns öppenhjärtiga intervjuer med sju yogautövare som var och en berättar om sitt yogaliv. I berättelserna blir nyttan av yogan levande, konkret och full av glädje och värme. Vid sidan av min första bok arbetar jag fritt med yogan i föredrag, klasser, workshops och resor. Sätten kan verka olika, men tanken om att ett liv i lätthet kommer till den som är i kontakt sin inre intelligens och energi är alltid densamma. Stelna inte - yoga igång kropp, sinne och andning var morgon. Var nyfiken. Tänk gott. Gör gott. Respektera allt levande. Håll kontakt med den lilla lågan i dig, så slipper du bränna ut dig på andras glöd. Var nöjd. Var modig. Gå med lätta steg genom livet. Det är vad min bok handlar om - och något jag påminner mig själv var dag."

Utgivning

Om boken

Följ med på en resa rakt in i yogans kärna: dess förmåga att få oss att komma i kontakt med vårt innersta jag, oavsett vilka vi är eller vad vi har för uppgift i livet. De åtta stegen är inte en linjär vetenskap, de är en skön livsinställning som kan svepa igenom dig i ett andetag och samtidigt skänka fördjupning nog för en livstid.

Det unika med yogans filosofi är att den är så praktisk. Här ryms övningar för att andas, äta, tala, tänka och vila i en kropp som är stabil och flexibel nog att stå pall för livets alla skeden. Yogaliv följer de åtta stegen - eller grunderna - i Ashtanga Vinyasa Yoga, förklarar dem och resonerar kring deras innebörd för oss idag. I sju samtal, möter vi dessutom människor som berättar om hur yogan fått dem att leva mer helt, starkt och närvarande genom ökad styrka, stabilitet, koncentration, mental närvaro, självkännedom och bättre stresshantering.

De åtta stegen:
· Yama - om kontakten med din omgivning.
· Niyama - om hur du väljer att se på dig själv.
· Asana - yogans fysiska del.
· Pranayama - om andningen, länken mellan kropp och själ.
· Prathyahara - om att hämta hem dina sinnen.
· Dharana - om att meditera och öka din koncentration.
· Dhyana - om att bli ett med det du vill förstå.
· Samadhi - om att bli ett med hela världen.

Yoga är världens äldsta livsfilosofi som ger sinnesfrid och sinnesnärvaro på en och samma gång.

Läs mer

Eva Lewenhaupt

Yogaliv