Tom Rob Smith

Foto: Jerry Bauer

Utforska författaren

Tom Rob Smith är född 1979. Hans mamma är svenska och hans pappa engelsman. Smith växte upp i södra London, där föräldrarna restaurerade och sålde antikviteter samt gamla böcker. Smith blev tidigt besatt av berättelser av såväl Roald Dahl som Stephen Spielberg. Efter att ha tagit examen i engelsk litteratur vid Cambridge fick han ett skrivarstipendium som förde honom till universitetet i Pavia i Italien.

Tillbaka i England igen började han skriva för populära tv-såpor, och hamnade 2004 i Kambodja där han i sex månader (och 60 avsnitt) var med och skrev för landets allra första såpa. Väl hemma i Dulwich i södra London igen fick han uppmaningen att omvandla manuset till Barn 44 till en bok - det var ursprungligen ett filmmanus. Det färdiga manuset fick emellertid regissören Ridley Scott upp ögonen för och det dröjer kanske inte alltför länge innan vi får se boken som film i alla fall.
Barn 44 blev ett omedelbart genombrott som också nominerades till Bookerpiset, och rättigheterna har sålts över hela världen.

Utgivning

Om boken

Från Moskvas gator under den omskakande politiska omvälvningen till de vintriga lägren i sibiriska Gulag rakt in i det begynnande ungerska upproret - ännu en enastående thriller av författaren till Barn 44.

Vi befinner oss i Sovjetunionen 1956. Stalin är död och i och med hans frånfälle börjar den våldsamma regimen gradvis att falla sönder i ett samhälle där polisen är de kriminella och de kriminella är de oskyldiga. Den dramatiska vändningen kommer när ett hemligt manifest författat av Stalins arvtagare Chrustjov distribueras ut till hela nationen. Dess budskap lyder: Stalin var en tyrann och mördare. Dess löfte är: Sovjetunionen ska förändras.
Under tiden drabbas den förre säkerhetsofficeren Leo Demidov av ett eget inre kaos. Det är nu tre år sedan han riskerade livet för att stoppa en mördares framfart och som belöning fick äran att starta en mordrotel i Moskva. Nu kämpar han på rättvisans sida samtidigt som han försöker bygga upp ett nytt liv med sin fru Raisa och deras två adoptivdöttrar. Men arvet från hans förflutna karriär som säkerhetsofficer släpper inte så lätt sitt grepp - och de två unga flickor han och Raisa adopterat kämpar ännu med att försöka förlåta honom för att ha orsakat deras föräldrars död. Och de är inte ensamma. När sanningen har kommit i dagen så svävar Leo, Raisa och deras två döttrar i stor fara. Någon har ett blodigt horn i sidan till Leo, någon som transformerats bortom all igenkännlighet till en fruktansvärd hämndängel.

Läs mer

Tom Rob Smith

Det hemliga manifestet

Om boken

Moskva 1953. Stalins järngrepp är hårt och obarmhärtigt och säkerhetstjänsten är brutal och urskiljningslös. I detta "perfekta" samhälle verkar officeren Leo Demidov - en krigshjälte som också är hängiven sovjetmedborgare och lojal mot sin arbetsgivare. Men han har börjat tvivla ... tvivla på ett samhälle som kommenderar sina medborgare att tro att brott inte existerar och där oskyldiga kan torteras till döds och man försöker mörka ett barns död. För, som titeln anger, handlar det om en lång rad ouppklarade barnamord.

Atmosfären och tidsandan i Stalins Sovjet tillsammans med de brutalt omskakande barnmorden, samt det faktum att den baserar sig på verkliga händelser, gör Barn 44 till en sällsynt begåvad och häftig thriller.

Tom Rob Smith belönades i kategorin "Waterstone's New Writer of the Year" av 2009 Galaxy British Book Awards.

Läs mer

Barn 44

Tom Rob Smith

Barn 44