Charlotte Chandler

Foto: Charles William Bush

Utforska författaren

Charlotte Chandler har skrivit flera biografier om skådespelare och regissörer. Bland dem finns Groucho Marx, Federico Fellini, Billy Wilder, Alfred Hitchcock och Bette Davis. Hon är styrelseledamot i Film Society of Lincoln Center och är bosatt i New York.

Utgivning

Om boken

I Sverige var Ingrid Bergman redan en välkänd skådespelerska när hon 1939 gjorde sin sensationella debut i Hollywood med filmen Intermezzo. Hon gjorde omedelbart succé och medverkade i flera filmer som numera har klassikerstatus. Filmer där hon spelade mot stjärnor som Humphrey Bogart och Cary Grant.

Den största dramatiken i Ingrids liv utspelade sig dock inte på vita duken. När hon filmade i Italien inledde hon en passionerad relation med sin regissör - Roberto Rossellini. Skandalen som följde gjorde det omöjligt för henne att leva i USA. Hon blev utfryst från Hollywood, förtalad i pressen, fördömd av kyrkan, censurerad av senaten och separerad från sin dotter. Hennes enda möjlighet att arbeta som skådespelerska var att fortsätta göra filmer med Rossellini.

Charlotte Chandler beskriver Ingrids historia utifrån sina egna samtal med henne, en historia som avslöjar den komplexa, fascinerande och intensiva kvinna som Ingrid Bergman var. Med ord från dem som var inblandade, beskrivs hennes liv före, under och efter skandalen.

Chandler har bland annat samtalat med Alfred Hitchcock, Gregory Peck, Greta Garbo och Liv Ullman. Och självklart också med Roberto Rossellini, de två tvillingdöttrarna Isabella och Isotta Ingrid, Rossellinis son Renzo, Ingrids dotter Pia Lindström och andra som kände Ingrid väl. Detta gör Ingrid till den mest klarsynta och avslöjande bok som har skrivits om legenden Ingrid Bergman.

Läs mer

Charlotte Chandler

Ingrid