Ingvar Bengtsson

Foto: Privat

Utforska författaren

Ingvar Bengtsson är journalist och f.d. programdirektör för Sveriges Television. Efter flera års studier av svenska och danska källor tar han i sin bok, Kapet av Skåne, med läsaren till en av de viktigaste och mest dramatiska perioderna i Nordens historia.

Utgivning

Om boken

1658 satte kung Karl X allt på ett kort. Det våghalsiga fälttåget över svaga isar kom att rita om Nordens karta. 350 år senare är Roskildefredens svenska vinster de enda som återstår av det stormaktsvälde som då nådde sin kulmen.
Boken berättar också om den brutala "försvenskningen" av Skåne och snapphanarnas gerillakrig mot de inkräktande svenskarna.

För 350 år sedan, 1658, spelade den svenske kungen Karl X ut ett sista desperat kort när han strandsatt på danska Jylland, med en infrusen flotta och fiendetrupper i antågande, satte sin, härens och hela den nyvordna stormakten Sveriges väl och ve på spel. Det våghalsiga fälttåget över svaga isar chockade lamslagna danskar.
Med kniven på strupen, en hotande stormning av Köpenhamn, tvingades danskarna att ge bort en tredjedel av sitt rike, däribland juvelen i det gamla danska riket, Skånelanden, som med Lund som katolskt ärkebiskopssäte länge var inte bara Danmarks utan hela Nordens andliga och maktpolitiska centrum.
Hur och varför den 200-åriga kampen mellan Danmark och Sverige om makten i Norden avgjordes till svensk fördel skildras nu för första gången ur ett annorlunda perspektiv - det skånska. Strålkastarljuset riktas inte bara mot de mest mytomspunna och kontroversiella beskrivningarna - i boken möter vi den befolkning som över en natt, nästan utan inblandning i kriget, tvingades lämna en uråldrig samhörighet och kulturell egenart för en ny. Fram träder andra förklaringar än de gängse till varför dåtidens kanske mest unika nationalitetsbyten i Europa kunde ske.
Vi möter många nya och nästan okända personer i huvudrollerna för den dramatiska processen som varken började eller slutade i Roskilde. Ett av bokens avslöjanden är att det var en dansk överlöpare som genom sin kunskap om det danska försvarets svagheter gav Karl X de avgörande underlagen för beslutet att våga det till synes omöjliga.

Läs mer

Ingvar Bengtsson

Kapet av Skåne