Kapet av Skåne

Författare

Ingvar Bengtsson

Kapet av Skåne

Svenska

2008-07-29

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Historia

Författare

Recensionsdag

2008-08-18

Publiceringsdatum

2008-07-29

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151850672

Antal Sidor

390

Vikt (kg)

0.813

Ryggbredd (mm)

31

Höjd (mm)

234

Bredd (mm)

159

Böcker av författaren

Om boken

1658 satte kung Karl X allt på ett kort. Det våghalsiga fälttåget över svaga isar kom att rita om Nordens karta. 350 år senare är Roskildefredens svenska vinster de enda som återstår av det stormaktsvälde som då nådde sin kulmen.
Boken berättar också om den brutala "försvenskningen" av Skåne och snapphanarnas gerillakrig mot de inkräktande svenskarna.

För 350 år sedan, 1658, spelade den svenske kungen Karl X ut ett sista desperat kort när han strandsatt på danska Jylland, med en infrusen flotta och fiendetrupper i antågande, satte sin, härens och hela den nyvordna stormakten Sveriges väl och ve på spel. Det våghalsiga fälttåget över svaga isar chockade lamslagna danskar.
Med kniven på strupen, en hotande stormning av Köpenhamn, tvingades danskarna att ge bort en tredjedel av sitt rike, däribland juvelen i det gamla danska riket, Skånelanden, som med Lund som katolskt ärkebiskopssäte länge var inte bara Danmarks utan hela Nordens andliga och maktpolitiska centrum.
Hur och varför den 200-åriga kampen mellan Danmark och Sverige om makten i Norden avgjordes till svensk fördel skildras nu för första gången ur ett annorlunda perspektiv - det skånska. Strålkastarljuset riktas inte bara mot de mest mytomspunna och kontroversiella beskrivningarna - i boken möter vi den befolkning som över en natt, nästan utan inblandning i kriget, tvingades lämna en uråldrig samhörighet och kulturell egenart för en ny. Fram träder andra förklaringar än de gängse till varför dåtidens kanske mest unika nationalitetsbyten i Europa kunde ske.
Vi möter många nya och nästan okända personer i huvudrollerna för den dramatiska processen som varken började eller slutade i Roskilde. Ett av bokens avslöjanden är att det var en dansk överlöpare som genom sin kunskap om det danska försvarets svagheter gav Karl X de avgörande underlagen för beslutet att våga det till synes omöjliga.

Läs mer

Ingvar Bengtsson

Kapet av Skåne