Erling Jepsen

Utforska författaren

Erling Jepsen (f. 1956) är dramatiker och romanförfattare, och gav ut sin första roman 1999. Han fick sitt stora genombrott 2002 med Konsten att gråta i kör, vars rykte har vuxit och vuxit.

Utgivning

Om boken

Konsten att gråta i kör är berättelsen som tagit Danmark och världen med storm, först som bok och sedan som film. En både nattsvart och komiskt ljus historia om sorg och övergrepp inom familjen i 1960-talets Jylland.

Den elvaåriga berättaren i Konsten att gråta i kör vet hur man gör när sorgen är där. Tillsammans med sin far går han på alla begravningar han kan komma in på. Fadern är nämligen så bra på att hålla tal med sorgmodig min att de efterlevande utan undantag brister ut i gråt. Det hjälper också affärerna, omsättningen ökar i föräldrarnas butik. Logiken är klar: den enes död, den andres bröd.
Men ännu viktigare för pojken är att hålla ihop familjen, som styrs av faderns "psykiska nerver". Och det blir inte bättre när hans storasyster slutar ligga hos fadern i soffan på nätterna.

Peter Schønau Fogs filmatisering av Jepsens roman blev en stor framgång i Danmark och blev landets bidrag till Oscars 2007. Den har belönats med 25 priser världen över, bland annat Nordiska rådets filmpris och den har beskrivits som en Mitt liv som hund på danska.

Läs mer

Erling Jepsen

Konsten att gråta i kör