Magnus Elander

Foto: Staffan Widstrand

Utforska författaren

Magnus Elander, född 1946, är fotograf, författare och forskare med särskilt intresse för djur, natur och vetenskap. Har deltagit i mer än 40 expeditioner och resor till Arktis under mer än 30 års tid. Hans bilder har publicerats i National Geographic Magazine och en lång rad andra internationella och svenska tidskrifter. Prisvinnare i BBC Wildlife Photographer of the Year. Har skrivit och varit medförfattare till åtta böcker om Arktis, ekoturism och stora rovdjur, som utgivits på flera olika språk. Är en av grundarna bakom Rovdjurscentret De 5 Stora och medlem i International League of Conservation Photographers.

Utgivning

Om boken

Följ med på en expedition till Arktis! Vindar från Arktis är en tidlös och samtidigt högaktuell bok om den fascinerande världen längst i norr. Möt ändlösa vidder av snö och is, karismatiska djurarter, inuiter och samer och förstå varför Arktis är en angelägenhet för oss alla.

När Staffan Widstrand och Magnus Elander började resa till Arktis, för mer än 30 år sedan, var trakterna norr om Polcirkeln i stort sett opåverkade av människohand. Men snart började forskningen registrera smältande havsisar och krympande glaciärer. Man hittade farliga miljögifter i näringskedjorna och radioaktiva utsläpp i havet.
Med den globala uppvärmningens nuvarande takt blir Arktis isfritt på sommaren redan om fem till tio år. Det får förödande konsekvenser för både djurliv och ursprungsbefolkning. Arktis påverkar dessutom hela jordens klimat. 2007-2009 genomförs därför det Internationella polaråret, en forskningsinsats i multimiljardklassen.
I Vindar från Arktis möter vi vad som fortfarande är en av världens mest fantastiska vildmarker. Här fortsätter inuiterna att dra upp pälsbrämade anorakhuvor till skydd mot vinterkölden. Mäktiga isberg gnistrar som ädelstenar i kallrosa polarljus och valrossarna bökar efter musslor på havsbotten. Guidade av två naturfotografer i toppklass får vi möta ett landskap där permafrosten täcker en yta större än Sydamerika och där arter som isbjörn, polarvarg, fjällräv och myskoxe anpassat sig till att leva i extremt klimat.
Det fantastiska och rikliga bildmaterialet är resultatet av sammantaget 50 expeditioner.
Texten rymmer mängder av fascinerande fakta och förklaringar som fördjupar vår kunskap om polarområdet och ökar vår förståelse för hotbilden. För research och fakta svarar de danska polarforskarna Poul-Erik Philbert och Henning Thing.

Vindar från Arktis valdes till Årets Pandabok 2009!

Juryns motivering:
"Vindar från Arktis tar upp ett ämne som är mer aktuellt än någonsin: livet allra längst i norr på vår jord. Från att ha varit en för allmänheten ganska okänd, frusen kontinent, har Arktis blivit en stark och framträdande symbol för klimatförändringen på jorden.
Tillsammans med fotograferna/författarna tas läsaren med på en resa genom denna kontinents fascinerande och mångfacetterade värld. Med många starka bilder och initierade texter om is, snö och karismatiska djur är detta ett gripande samtidsdokument som visar varför Arktis en angelänghet för oss alla." Ur recensioner: "En suverän bok! Bildtexterna och sammanställningen av bilderna på de olika uppslagen gjorde mig så glad."
Friluftsliv i alla väder "Den här boken är mer än läsvärd enbart för de vansinnigt vackra bilderna på ett landskap få har sett. /../ Perfekt present! /.../ Unika bilder /.../ Blivande klassiker."
Expressen "Det är i den andan som man kan se den här vackra boken, men också njuta av den för de vackra fotografierna, ackompanjerade med en sparsmakad, men helt adekvat text."
Frykdalsbygden "En bedövande vacker, tankeväckande och lärorik bok om norra halvklotets största vildmark i ett av världens tuffaste klimat."
Ljuva Livet "Vackra bilder och intressanta texter om växt- och djurlivet i det än så länge kalla Arktis."
Allers

Läs mer

Staffan Widstrand, Magnus Elander

Vindar från Arktis