Ellen Kharade

Utforska författaren

Ellen Kharade bor i England, där hon är en etablerad designer och författare på hobbyområdet. Hon bidrar regelbundet med material till hobbytidskrifter och arbetar även deltid som glaskonservator.

Utgivning

Om boken

Filt är ett spännande material med skön känsla och en mängd olika användningsområden. Här presenteras drygt 30 originella, moderna och roliga projekt - allt från väskor, tofflor och smycken till leksaker och inredningsdetaljer.

Att tova, eller filta, är faktiskt ett av världens äldsta textilhantverk - äldre än både vävning, stickning och virkning. Denna urgamla teknik har på senare år blivit en stor hobbytrend. Samtidigt säljs allt mer färdig filt i alla tänkbara färger och kvaliteter. Fint av filt visar hur du själv tillverkar filt av ull och beskriver olika saker man kan göra av filt, egentillverkad eller färdigköpt.
Fint av filt innehåller drygt 30 projektbeskrivningar av föremål som tillverkas med hjälp av filtapplikationer, nålfiltning, våttovning och andra enkla tekniker. Genomgående presenteras det gamla hantverket på ett modernt sätt med eleganta, kul och iögonfallande föremål och accessoarer - projekt som i de flesta fall kan avslutas på en dag.
Boken inleds med en genomgång av olika material och verktyg, tips om maskin- och handsömnad, beskrivningar till nålfiltning, våttovning, tovning av vävd eller stickad textil i tvättmaskin samt ett avsnitt om hur man kan dekorera filten med broderi och pärlor.
Teknikerna används sedan till drygt 30 modeller, till exempel smycken, dekorativa blommor, väskor och andra accessoarer, tofflor, kuddar, julpynt och leksaker. Till samtliga modeller finns kompletta materiallistor och detaljerade steg för steg-beskrivningar i både text och bild. Variationer av idéerna visar också hur lätt man kan anpassa modellerna efter egna önskemål till en egen personlig stil.

Läs mer

Ellen Kharade

Fint av filt