Stefan Jönsson

Foto: Privat

Utforska författaren

Stefan Jonsson etablerade sig redan med sin debutbok De andra (1993) som en av Sveriges främsta essäister, och introducerade nya idéer om mångkulturalism, rasism, postkolonial kultur och globalisering i Sverige. Han är idag professor i etnicitet vid Linköpings universitet och kritiker i Dagens Nyheter.

Utgivning

Om boken

Nytt svenskt standardverk för teknik och säkerhet, friluftsliv och motion med kajak av Sveriges främsta experter på kajakutbildning.

Vi ger oss direkt ut på vattnet och färdledarna Jönsson och Jernehov börjar genast undervisa. Först glider vi ut på en glittrande fjärd. Gradvis ökar komplexiteten och vädret slår om. Vi avslutar med utflykter med nya utmaningar, kanske bortom mångas ambition, men desto mer relevanta för de redan inbitna som törstar efter mer.
Via en inlevelsefull skildring av en dagstur, en helgtur med övernattning, en veckotur med surf och rockhopping samt en vintertur inhämtas kunskap om allt från grundläggande paddelteknik till avancerad lek med vågor och vind.
Teman utvecklas allteftersom för att turen ska bli lyckad och säker, men också för att visa på ny kunskap och tänja komfortgränserna.
Allt väsentligt tas upp i en form som känns både trovärdig och inspirerande; kajakens konstruktion, säkerhet, räddningstekniker, utrustning och sjömanskap.
Bilderna som illustrerar bokens olika teman är genomgående nytagna. Formgivningen känns sportig, fräsch och pedagogisk.

Läs mer

Håkan Jernehov, Stefan Jönsson

Kajak

Recensioner

”…en njutbar upplevelse, fantastiskt bildande och språkligt behaglig, stringent och väl sammanhållen. Och allra bäst är Jonsson när han uppehåller sig vid kulturanalysen, låter sina läsningar av omtalade konstnärliga projekt eller fotografier bli till prismor genom vilka hela världsordningen genomlyses.” 

”Ett stort, essäistiskt och skoningslöst poem. … bland det viktigaste som skrivits i det här landet på åratal.”

”Viruset har redan letat sig in i system och politik, i relationer och känslor. De förutsättningar som nyss var givna finns inte mer. För att kunna få syn på monstret behöver vi författare som Stefan Jonsson.”

SvD

Nyheter

Foto: Magnus Liam Karlsson

30 september 2021

Stefan Jonsson får Gerard Bonniers Essäpris 2021

Nyheter