Micke Leijnegard

Foto: Susanne Hallmann

Utforska författaren

Lars-Michael "Micke" Leijnegard, född 1964 i Skellefteå, är en svensk journalist, programledare och konferencier. Han arbetar på Sveriges Television som programledare för SVT:s Gomorron Sverige och tittarsuccén Mästarnas Mästare.

Micke Leijnegard har tidigare varit programledare för bland annat Reflex, Melodifestivalen, Sportnytt (där han även var reporter), Sportsverige, OS-studion, Lilla Sportspegeln, galan Världens barn (Tillsammans för världens barn), Existens-teve samt Söndagsmorgon.

Utgivning

Om boken

Det är en spännande och mytomspunnen generation svenskar, den som blev vuxen i samband med vänstervindarna -68. Och trots att profiler som Jan Guillou, Claes Borgström och Suzanne Osten är i pensionsåldern blåser det fortfarande runt dem. SVT-journalisten Micke Leijnegard tar avstamp i Tage Danielsons klassiska undran om vart vänsterns drömmar tog vägen i en personligt hållen intervjubok.

Han, som växte upp i en kristen familj och ville bli väckelsepredikant som ung, undrar hur vänstergenerationen lyckats behålla sin glöd efter murens fall, efter Sovjetunionens sammanbrott i en tillvaro präglad av vinstintresse.

Varför sätter annars en etablerad stjärnadvokat som Claes Borgström sin karriär på spel när han kräver att det svenska fotbollslandslaget ska hoppa av VM, för de prostituerade tjejernas skull?

Varför väljer en erkänt skicklig dramatiker som Suzanne Osten att envist göra barnteater istället för karriär?

Och varför väljer intelligenta vinnartyper som Jan Guillou och Pierre Schori nästan dumdristigt idealistiska projekt, som att försöka få Olof Palme att be om ursäkt för IB-affären, som att kräva USA på bevis för Saddams massförstörelsevapen? För Guillou kostade det ett år i fängelse, för Schori en tjänst som FN-ambassadör i Kosovo.

Micke Leijnegard har träffat dem, och många flera ur samma generation, för att försöka ge ett svar på frågan Tage Danielson ställde 1976.
68:orna - Var blev ni av, ljuva drömmar ger en unik samling vittnesbörd om de enskilda vänsterveteranernas personliga tro och följderna av den.Läs mer

Micke Leijnegard

68:orna