Ziyang Zhao

Utforska författaren

Zhao Ziyang var på 1980-talet generalsekreterare för Kinas kommunistparti. 1989, efter att ha motsatt sig militärt ingripande på Himmelska fridens torg, sattes han i husarrest fram till sin död 2005.

Utgivning

Om boken

Hur ofta får man möjlighet att kika bakom draperierna på en av världens mest hemlighetsfulla regeringar? Och har en kinesisk toppolitiker någonsin öppet berättat om händelserna på Himmelska fridens torg? Zhao Ziyang - Statens fånge är en berättelse om en mans kamp för ett mer liberalt Kina.

I maj 1989 slogs studentdemonstrationerna på Himmelska fridens torg brutalt ned av kinesisk militär. Ett hundratal människor dog. Dagarna innan hade Kinas högsta ledare samlats hos Deng Xiaoping för att diskutera hur man skulle handskas med protesterna som man såg som det största hotet hittills för partiet. Generalsekreteraren för kommunistpartiet, Zhao Ziyang, motsatte sig ett militärt ingripande mot demonstrationerna. Det ledde till att han avsattes och sattes i husarrest.

Zhao Ziyang - statens fånge är en berättelse om en mans kamp för ett mer liberalt Kina, och om Zhao Ziyangs sista år vid makten, sammanställd efter hans död år 2005. I hemlighet spelade han in kassettband som han gömde i sitt hem i Peking. Ingen kinesisk ledare i hans ställning har tidigare gjort något liknande. Ingen kinesisk ledare har som han haft tid att reflektera över vad som gått snett i den politiska utvecklingen. Och ingen kinesisk ledare har varit så frispråkig.

Under sina 16 år i fångenskap börjar han förstå att det krävs demokratisering, yttrandefrihet och flerpartsystem, om Kina ska kunna dra full nytta av den ekonomiska utvecklingen. Hans ord visar också tydligt att Kina i dag styrs av en liten, fast sammansvetsad grupp ledare, vilkas familjeband binder dem samman i lika hög utsträckning som gemensamma intressen i näringslivet och politiken. I princip kan man säga att Kina ännu sitter fast i den linje som etablerades efter att Zhao avsattes 1989. Hans tankar är med andra ord i högsta grad ännu giltiga.

Läs mer

Ziyang Zhao

Zhao Ziyang - statens fånge