Susanna Widlundh

Foto: Lina Karna Kippel

Utforska författaren

Susanna Widlundh arbetar sedan tio år tillbaka som frilansande trädgårdsskribent bl.a. för Trädgårdsliv, Sköna Hem, Lantliv och Haven. Hon är författare till flera populära trädgårdsböcker.

Utgivning

Om boken

På hösten går livet i trädgården in i ett lugnare tempo. Ogräsen är inte så ettriga, många av måstena är avklarade, gräsmattan växer inte lika frenetiskt och solen bränner inte så intensivt. Ta hjälp av Susanna Widlundhs tips och förläng säsongen till den första snön.

Hur får man trädgården att bli en plats att njuta av även på hösten? Författaren presenterar en lång rad förslag på hur hösten kan bli den period då trädgården är som allra frodigast och mustigast. Från mindre, enkla växtkombinationer till stora, härliga i läckra toner. Hösten är också en tid då många av sommarblommorna ger upp. Sommarblommor är särskilt användbara i krukor och urnor och här ges förslag på växter som håller sig fina långt fram på hösten - kanske ända fram till vintern.

Dessutom förmedlas glädjen med att under hela säsongen, även på hösten, kunna plocka in buketter av blommor och blad som kan pryda sin plats inomhus. Träd och buskar är i många fall som allra vackrast på hösten. Sprakande färger på bladen ger trädgården en ny dimension. Hösten är också en perfekt årstid att plantera och förbereda trädgården för den kommande våren. Med nya lökväxter kan nästa säsong inledas ännu bättre än den förra och perenner och buskar som planteras på hösten får en bra start till kommande vår.

Här får du tips på bland annat delning och övervintring av växter. Sensommaren och hösten är naturligtvis skördandets tid. Nu är trädgården verkligt frikostig och bjuder på både frukt, bär, kryddor och grönsaker, som med ganska enkla medel kan lagras och förvaras under vintern. Förutom inspiration och tips innehåller boken en faktadel med information om varje växts speciella egenskaper och vad de behöver för betingelser för att fungera i trädgården.

Läs mer

Susanna Widlundh

Härliga höst

Om boken

En guide till några av vårt lands trevligaste plantskolor. Lär känna några verkliga trädgårdsprofiler, som delar med sig av sin yrkeskunskap, presenterar sina favoritväxter och ger nyttiga odlingsråd.

Trädgårdsturism är ett ganska nytt begrepp, men en allt vanligare företeelse. Många av oss åker helt enkelt runt och tittar på parker, botaniska trädgårdar, trädgårdsanläggningar och privata trädgårdar i allt större utsträckning. Även plantskolor har blivit populära utflyktsmål och många av dem har mycket mer att visa upp än bara rader med krukodlade växter av olika slag. Visningsträdgårdar, kaféer och evenemang är sådant som lockar och väcker intresse.

Plantskolor värda en omväg vill kasta lite extra ljus på de som har en egen identitet och profil samt är förvaltade av människor som av olika skäl brinner för det här med trädgård och växter. Ofta märks det direkt när du kliver innanför grindarna.
De flesta av plantskolorna i boken har också någon form av egen odling. Då vet du att växterna har fått en bra start i livet och att du kan få goda råd för att lyckas med den nyinköpta plantan. Dessutom kräver själva odlandet en känsla och ett kunnande som ibland bara kan överföras från generation till generation.

Författare är Susanna Widlundh, som arbetar som frilansande trädgårdsskribent och har givit ut ett flertal trädgårdsböcker. Hon skriver:

"För plantskoleägarna är trädgård och växter inte bara ett yrke, för dem har det också blivit en livsstil. Och även om alla de vi har träffat har olika bakgrund och erfarenheter så har de en sak gemensamt: kärleken till växterna och odlandet i kombination med en glädje och ödmjukhet inför uppgiften."

Boken är rikt illustrerad med färgfoton av Jan Servin, som även står för formgivningen. Ett och annat recept slinker också med, och kanske någon liten affärshemlighet.

Läs mer

Plantskolor

Susanna Widlundh

Plantskolor