Olle Ljungström

Foto: Pieter Ten Hoopen

Utforska författaren

Olle Ljungström, född 1961, är en svensk artist och målande konstnär.
Ljungström är uppvuxen på Lidingö och i Vaxholm men är numera bosatt i Gräfsnäs utanför Allingsås. Hans genombrott som musiker var som sångare och gitarrist i kultbandet Reeperbahn, men sedan många år tillbaka är han soloartist. Ljungström medverkade även i Staffan Hildebrands film G, och blev Grammisnominerad 1996.
2009 utkom första nya skivan på 7 år. Skivan heter just Sju.

Olle Ljungström tilldelas 2011 års Cornelisstipendium.

Utgivning

Om boken

Få svenska artister är så dyrkade som Olle Ljungström. Hans fans är trogna år efter år, och som sångare och textförfattare har han påverkat och inspirerat svenska musiker under flera decennier.

I Jag är både listig och stark framträder Olle Ljungström i helfigur - som musiker och som privatperson. Här skildras hans liv, från uppväxten i Stockholms skärgård till dagens tillvaro på landsbygden i Västergötland. Han berättar själv, naket och rakt på sak och med omisskännligt olleljungströmska formuleringar, om tiden med Reeperbahn och om solokarriären, turnéerna, missbruket och konsten. Från musikkarriärens start i tonåren och medverkan i kultförklarade ungdomsfilmen G till samarbetet med Heinz Liljedahl och det hyllande nittiotalet. 2008 valde ett gäng svenska musiker - till exempel Eric Gadd, Jocke Berg och Tomas di Leva - att göra en hyllningsskiva till Olle Ljungström där de spelat in hans låtar. Plattan blev en succé. 2009 visades En film om Olle Ljungström, en film som berörde även långt utanför fanskaran.

Olle Ljungström är en välkänd och hyllad profil i musik-Sverige, och har en särställning i vår musikflora. I Jag är både listig och stark kommer vi Olle nära, både genom hans ord, hans konst och hans musik. Journalisten Elin Fredrikson har varit skribent, och ett stort antal vänner, till exempel Anna Ternheim, Ernst Billgren och Michael Nyqvist, har dessutom bidragit med tankar kring och bilder av möten med honom.
Boken är rikt illustrerad med fotografier av världskända fotografen Pieter Ten Hoopen och illustrationer och konstverk av Olle Ljungström själv. Dessutom medföljer en dvd med nyinspelade versioner av nio låtar med video art.

Läs mer

Olle Ljungström

Jag är både listig och stark