Karin Eliasson

Foto: Charlotte Gawell

Utforska författaren

Karin Eliasson är trädgårdsmästare och konstnärlig ledare på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Tidigare har hon bland annat arbetat på Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm och drivit ett pensionat med köksträdgård i södra Spanien. Hennes böcker Känsla för jord och Grönt - odla egna grönsaker har nått en stor läsekrets. Hon håller föredrag och kurser om trädgård och odling och skriver krönikor i tidningen Trädgårdsliv och på Odla.nu. På Nordiska trädgårdar 2014 belönades hon med första pris för sin idéträdgård om Astrid Lindgrens Näs.

Utgivning

Om boken

Aldrig tidigare har intresset för att odla egna grönsaker varit så stort. I trädgårdar och på balkonger, i stan och på landet - överallt odlas det som aldrig förr. Här kommer den första moderna boken om grönsaksodling.

Odlingsglädje, spännande grönsakssorter, ekotänk i stort och smått, roliga tips - följ med Karin Eliasson ut i köksträdgården och börja odla och skörda egna grönsaker.

Ska man plantera sina grönsaker i köksland, pallkragar eller några krukor på trappan? När ska man så fröna för bästa resultat och vid vilken temperatur och på vilket avstånd ska alla de små plantorna sättas ut? Både sakligt och inspirerande beskriver trädgårdsmästaren Karin Eliasson charmen med att odla egna grönsaker.

Hon ger råd och tips om odling, skörd och förvaring av ett hundratal olika sorter och ger också enkla förslag till hur de kan användas i köket. Grunderna i den ekologiska odlingen med jord och gödsel, grävning, luckring och vattning beskrivs steg för steg med instruktiva och vackra bilder, och ofta visar hon hur man kan blanda blommor och grönsaker i färgrika kompositioner som lockar till sig insekter.

Att Karin Eliasson har ett starkt förhållande till sina grönsaker märks i hennes livfulla och engagerade texter. Tillsammans med fotografen Charlotte Gawell och formgivaren Pernilla Qvist beskriver hon sinnligt tomater, bönor och pumpor så att man genast får lust att sätta spaden i jorden och börja odla alla dessa härliga grönsaker själv.

Läs mer

Karin Eliasson

Grönt! Odla egna grönsaker

Om boken

Hur kan man skapa en underbar trädgård med frukter, bär, nötter och kryddor? Det beskriver Karin Eliasson i sin nya bok Smakfullt!. Med hjälp av sinnliga bilder och inspirerande skisser ger hon mängder av idéer till hur man kan utforma sin egen ekologiska frukt- och bärträdgård. Hon visar även steg för steg hur själva odlingen går till. Ett och annat recept finns också med.

Boken tar bara upp växter som återkommer från år till år och som lämpar sig för det nordiska klimatet. Gamla beprövade favoriter ges naturligtvis plats, men även sorter som har tagits fram på senare år och som är odlingsvärda i stora delar av Sverige. Nya sorter av persikor och mullbär är några exempel.

Det finns många spännande möjligheter att i både stor och liten skala kombinera det vackra med det användbara och låta trädgården bli till glädje för både öga och gom. Med sin kreativitet och kunskap ger Karin Eliasson fruktträdgården helt nya dimensioner!

Läs mer

Smakfullt!

Karin Eliasson

Smakfullt!