Wolfgang Hansson

Foto: Privat

Utforska författaren

Wolfgang Hansson är en av Sveriges mest erfarna utrikesreportrar. De senaste tjugofem åren har han för Aftonbladet bevakat och kommenterat många av de stora konflikterna i världen. Han har varit utrikeskorrespondent i Bangkok, London och New York.
Wolfgang Hansson har skrivit tusentals artiklar men det här är hans debut som författare.

Utgivning

Om boken

När det första planet träffade World Trade Center 11 september 2001 trodde många att det flugit in av misstag. När plan nummer två dundrade in bara en kvart senare förstod alla att det handlade om ett terrordåd.

I höst är det tio år sedan dåden som för alltid förändrade världen.
Wolfgang Hansson sprang för sitt liv när tornen rasade. Han var en av få svenska journalister som på plats upplevde katastrofen. Här berättar han om blodsmaken i munnen men också om hur nitton kapare med lika geniala som enkla medel lyckades få världens supermakt på knä.
I modern tid är det bara Berlinmurens fall som har varit lika avgörande för världens utveckling. Boken ger den dramatiska berättelsen om vad som hände, vad som gjorde attackerna möjliga och vad som blev följden av dem.

Som utrikeskorrespondent och reporter på Aftonbladet har Wolfgang Hansson följt USA:s så kallade krig mot terrorismen på nära håll, och han låter oss följa USA:s reaktion på attackerna.
Boken tar oss med till Irakkriget och till cellerna på Guantánamo. Till Pakistan, landet som upplevt två 11 september de senaste tio åren. Till Usama bin Ladins uppväxt och dagens anti-muslimska stämningar i USA. Vi får träffa mannen som tände krisen kring Muhammedkarikatyrerna och resa till stadion i Kabul där talibanerna stympar tjuvar och piskar kvinnor. Vi får följa hur terrorismen kommer till Europa och till slut även till Sverige.

Var USA:s svar på terrorattackerna rimligt? Gick George W Bush i Usama bin Ladins fälla? Blev det början till slutet på USA:s roll som supermakt? Dagen då terrorn förändrade världen är nutidshistoria spännande som en deckare.

Läs mer

Wolfgang Hansson

Dagen då terrorn förändrade världen