Monica Øien

Utforska författaren

Monica Øien är journalist, bosatt i Norge.

 

Utgivning

Om boken

Är du en av dem som aldrig får tiden att räcka till både jobb och familj? Hur får man i så fall relationerna - både till partnern och barnen - att fungera? Det finns inga enkla svar på den frågan. Men Ge plats för familjen ger nya sätt att tänka och se på våra nära relationer som kan revolutionera familjelivet.

Ge plats för familjen följer familjelivet från befruktning till när barnen är stora. På ett omvälvande sätt vänder den kände familjeterapeuten Jesper Juul uppochned på gamla sanningar. Bland annat avlivar han myten om att uppfostran är av avgörande betydelse för hur barnet beter sig och utvecklas. I stället återkommer Juul ständigt till att vi måste vara uppriktiga mot och samarbeta med våra barn (och vår partner med för den delen) för att kunna påverka dem. "Barn är inte i behov av uppfostran, de behöver empatisk vägledning. Vi kan se på barnen som att de kom från en annan planet. De är obekanta med den här världen och behöver därför vägledning."

Med värme, livsvisdom och nytänkande beskriver och funderar författarna Jesper Juul och Monica Øien kring hur nära relationer fungerar och utvecklas. Och hur man kan använda de kunskaperna för att få familjelivet att fungera.
Ge plats för familjen är full av handfasta råd och kloka citat - den är en upptäcktsresa i det allra viktigaste i livet, relationerna till våra närmaste.

Jesper Juul och Monica Øien använder husets rum som symbol för de olika rum som familjelivet kan delas in i. Huset med alla känslorna:
Sovrummet - när två blir tre
Barnkammaren - närhet och känslor
Tonårsrummet - uppror och ansvar
Badrummet - kropp och hälsa
Köket - mat och samtal
Vardagsrummet - gemenskap och stämning

Läs mer

Jesper Juul, Monica Öien

Ge plats för familjen