Julian Assange

Utforska författaren

Australiensaren Julian Assange, född 1971, är programmerare och Internet-aktivist mest känd som WikiLeaks grundare och frontfigur. Han studerade fysik på universitetet i Melbourne och som programmerare och utvecklare av fri programvara har han haft världen som sitt arbetsfält i länder som Kina, Iran, USA, Storbritannien - och Sverige.

Julian Assange röstades 2010 fram som "Årets person" av tidskriften Times läsare. Samma år mottog han också Sydneys Fredspris samt utsågs till "Årets man" av Le Monde. Assange har även belönats med Amnesty Internationals brittiska mediapris och Sam Adams-priset för underrättelseintegritet.

I februari 2011 nominerades WikiLeaks till Nobels fredspris efter att ha publicerat tre av historiens största läckor av hemligstämplat material, de afghanska krigsdagböckerna, de amerikanska fältrapporterna från irakkriget samt den diplomatiska dokumentation som kom att kallas Cablegate. Han är medförfattare, tillsammans med Suelette Dreyfus, till en tidigare bok, Underground: Tales of Hacking, Madness and Obsession from the Electronic Frontier.

Utgivning

Om boken

Det var i augusti 2010 som Julian Assange befann sig i Stockholm för att undersöka möjligheterna att etablera Wikileaks verksamhet i Sverige. Det blev några ödesdigra dagar. Kort därefter slog sex-anklagelserna ner som en bomb.

Från att ha varit en närmast ihjälkramad hjälte förvandlades Julian Assange snabbt till lovligt byte för ett globalt mediadrev.
Hösten 2011 har det gått ett år sedan det tillkännagavs att Julian Assange ämnade skriva sina memoarer. Deras tillkomst är en publicistisk historia i sig.
Hur ser han på sig själv och allt det som hittills hänt? Hur såg hans uppväxt ut? Frågorna flockas kring denne mytomspunne man.

"Memoarer är prostitution" yttrade han när han fick läsa resultatet av det han berättat i 50 timmars samtal och intervjuer från husarresten på godset Ellingham Hall, nitton mil nordost om London. Resultatet är denna bok. Den får tala för sig själv. Och Julian Assange är på intet sätt tystad.

Läs mer

Julian Assange

"Memoarer är prostitution"