"Memoarer är prostitution"

Författare

Julian Assange

Översättare

Patrik Hammarsten

Johan Sjöstrand

"Memoarer är prostitution"

2012-02-02

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2012-02-02

Översättare

Patrik Hammarsten, Johan Sjöstrand

Recensionsdag

2012-02-29

Formgivare omslag

Miroslav Sokcic

Kategori

Samtida memoarer/biografier

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

A Memoir

Originalspråk

Engelska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113037646

Antal Sidor

384

Vikt (kg)

0.732

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

232

Bredd (mm)

163

Miljöpåverkan

395g CO2e
Papper
ca 309 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 56 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 29 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Det var i augusti 2010 som Julian Assange befann sig i Stockholm för att undersöka möjligheterna att etablera Wikileaks verksamhet i Sverige. Det blev några ödesdigra dagar. Kort därefter slog sex-anklagelserna ner som en bomb.

Från att ha varit en närmast ihjälkramad hjälte förvandlades Julian Assange snabbt till lovligt byte för ett globalt mediadrev.
Hösten 2011 har det gått ett år sedan det tillkännagavs att Julian Assange ämnade skriva sina memoarer. Deras tillkomst är en publicistisk historia i sig.
Hur ser han på sig själv och allt det som hittills hänt? Hur såg hans uppväxt ut? Frågorna flockas kring denne mytomspunne man.

"Memoarer är prostitution" yttrade han när han fick läsa resultatet av det han berättat i 50 timmars samtal och intervjuer från husarresten på godset Ellingham Hall, nitton mil nordost om London. Resultatet är denna bok. Den får tala för sig själv. Och Julian Assange är på intet sätt tystad.

Läs mer

Julian Assange

"Memoarer är prostitution"