Margaux Fragoso

Foto: Sara Essex Bradley

Utforska författaren

Margaux Fragoso, född 1980, har en universitetsexamen i engelska och kreativt skrivande vid universitetet i Binghamton. Hennes noveller och lyrik har publicerats i Literary Review och Barrow Street samt i andra litterära tidskrifter.

Utgivning

Om boken

En solig sommardag simmar Margaux Fragoso fram till Peter Curran i den allmänna swimmingpoolen och frågar om han vill vara med och leka. Hon är sju år, han är femtioett.

Peter bjuder hem Margaux och hennes mamma till sitt hus. Det som möter den lilla flickan är en drömvärld för ett barn: massor av märkliga husdjur, böcker, musik och magiska leksaker.
Margauxs mamma älskar sin dotter men är märkt av psykisk sjukdom och livrädd för sin hetlevrade make, flickans pappa. Alltför svag att ta hand om sig själv ser hon en flyktväg från vardagens bekymmer in i dotterns nyvunna vänskap med Peter och den djupa gemenskap som växer fram mellan honom och Margaux. Peter finns plötsligt alltid där, alltid till lags.

Margaux tillbringar alltmer tid med Peter Curran. Med tiden tar han på ett försåtligt sätt över rollen som hennes lekkamrat, pappa, älskare och erövrare. Charmig och frånstötande, varm och våldsam, kärleksfull och manipulativ - Peter nästlar sig in i varje del av Margauxs liv. Flickan som en gång bubblat av fantasi och tillgivenhet växer upp till en ung kvinna utan livsglädje, känslostum och på gränsen till självmord.

Med lyrisk och smärtsam skärpa har Margaux Fragoso, utan att rygga tillbaka för något, utforskat sitt livs mörkaste händelser. Detta för att hjälpa oss att förstå hur en pedofil kan stjäla en barndom, i skuggan av öppenheten.
Genom att skriva Tiger, tiger har hon försökt läka ett sår som funnits i fjorton år. Denna memoar utöver det vanliga ger oss en sällan skådad och djupgående inblick i hjärtat och medvetandet hos en pedofil. Samtidigt visar hennes berättelse på den helande kraften hos minnet och sanningen.

Läs mer

Margaux Fragoso

Tiger, tiger