Helle Helle

Foto: Sacha Maric

Utforska författaren

Helle Helle (född 1965) är en av Danmarks främsta prosaister. 

Hon har bl.a. tilldelats danska Kritikerprisen, P.O. Enquist-priset, danska bokhandlarnas pris De gyldne Laurbær och Det Danske Akademis Store Pris. Hon har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris flera gånger, senast för de (2019). Hennes böcker har översatts till 22 språk.

Priser och utmärkelser:
Nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris 2009
PO Enquist-priset 2009
Det gyldene Laurbaer (de danska bokhandlarnas stora pris) 2012 för Detta borde skrivas i presens
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2015 för Hvis det er
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2019 för de

Utgivning

Om boken

"Ut flyttar Bob och jag med honom till Vanløse."

Så börjar Helle Helles nya roman, BOB.

Bob vet inte riktigt vad han ska göra. Hans flickvän, som är hon från romanen de, är upptagen med sina studier. Själv jobbar han lite på Sjömanshotellet, inreder deras nya etta och förlorar sig i Köpenhamns gatunamn.

Mest av allt önskar han sig en framtid med henne.

Hon är romanens jag-berättare. Men hon berättar uteslutande om Bobs liv - i synnerhet det som hon själv inte är en del av.

Helle Helle har de senaste åren blivit en av Danmarks mest uppskattade författare, både av kritiker och läsare. Hon skriver precist och minimalistiskt om både vardaglig tristess och de stora dramer som gömmer sig under ytan.

Läs mer

Helle Helle

BOB

Om boken

"Vi skrattar och skrattar, vi gråter och gråter. Inte högljutt garvande eller hulkande, men tyst och intensivt och nästan på samma gång. Så är det att läsa Helle Helle."
Politiken

Hon och hennes mamma bor på många olika ställen i den lilla staden. För tillfället i en hörnlägenhet som inte ser ut att vara mycket för världen. Det har alltid bara varit de två.

I april upptäcker hennes mamma att det är något fel med kroppen. Oktober blir en lång månad i väntan på svar från sjukhuset. Samtidigt börjar hon på en ny gymnasieskola i Maribo. Här träffar hon Tove Dunk, Hafni, Bob, Ökenkängorna och alla de andra.

De är en skildring av en mor och dotter och deras relation. Det är en berättelse om sjukdom, kärlek och gymnasietiden i början av åttiotalet.

de fick ett magnifikt mottagande i Danmark och Helle Helle räknas till en av Danmarks främsta samtida författare.

Läs mer

de

Helle Helle

de

Om boken

Roar, 48 år, är ute på sin första joggingrunda i skogen när han springer vilse. Där möter han en annan löpare, en kvinna, som också försöker hitta ut ur skogen. De är helt avskurna omvärlden, det finns ingen mobiltäckning. Snart kommer kvällsmörkret och kylan och de tvingas söka skydd. På ett trevande sätt börjar de att dela med sig av sina livsöden. Roar som hela livet levt i ensamhet finner sig plötsligt fascinerad av kvinnans berättelse och hur den letar sig in i honom. Eller är det bara inbillning? Talar de som två moderna människor egentligen bara förbi varandra? Kanske är inget som det är. Fast det beror förstås på, om det är.

Med sin nya prisbelönade roman har Helle Helle ytterligare etablerat sig som den just nu mest hyllade danska romanförfattaren. Om du vill har nominerats till Nordiska Rådets Pris 2015.

Läs mer

Om du vill

Helle Helle

Om du vill

Om boken

"Jag skrev för mycket om den där farstutrappan. Där låste jag mig ute i mars. Där satt jag och glodde i april. Där stod min mamma och pappa i täckjackor långt in i maj. Med varsitt huvud på sned."

Dorte har hyrt ett hus som ligger granne med tågstationen i Glumsö, en liten ort utanför Köpenhamn. Varje dag tar hon tåget till Köpenhamn. Hennes familj tror att hon studerar, men hon går egentligen aldrig till universitetet. Istället fördriver hon sin tid med att vandra runt i varuhuset Scala. Eller med poeten Hase.
Det är inte första gången hon har flyttat hemifrån. Kanske den femte. Den tredje gången hon flyttade var det till Per Finland. Han hade lika lite att göra som hon, och en vattensäng som gungade och skvalpade. Men sen blev det lite komplicerat när Dorte träffade Pers kusin Lars. Eller så var de för unga bara.

Dorte försörjer sig på att skriva rimmade festsånger och drömmer om att skriva. Som Hase och de andra på Lyrikcafét. Men det går inte alltid så bra som hon önskar. Det är för mycket som stör: minnena från tiden med Per Finland, sömnlösheten, att hon inte har några gardiner och godstågen som kommer och går hela nätterna.

Läs mer

Detta borde skrivas i presens

Helle Helle

Detta borde skrivas i presens

Recensioner

“Inte ens i sin egen berättelse kommer Bob egentligen till tals.“

“Allt ligger i flickvännens observationer och allvetande närvaro. Det här blir ett suveränt berättargrepp där Helle med sina små medel kan bygga upp en stillsam vardaglighet. Inte så mycket tycks ske på ytan men dramatiken växer till och lagras i det underliggande.”

Norra Skåne

“Helle Helle bygger med ytterligt små medel upp en stämning som växer från oro till misströstan, samtidigt som inlevelsen i Bobs öde blir allt starkare.“

“Han är en av alla dem som lämnat landsbygden för staden, men inte är gatusmarta nog, inte har vilja eller självförtroende nog för att ta sig fram. Men i Helle Helles romaner finns lyckligtvis en huvudroll vikt för sådana gestalter som i verkligheten lätt försvinner ut i  marginalen.”

SVT

“Med små, talande detaljer och en fantastisk känsla för dialog skriver Helle Helle fram en kantrande kärlek.“

“Det är smärtsam läsning, men riktigt fin litteratur.”

Vi Läser

“Den är typisk för hennes behärskade stil, nedtonade situationskomik och vardagsnära tematik.“

“Och alltjämt njutbar, inte minst tack vare sitt smarta berättartekniska knep.”

”... det som främst utmärker hennes författarskap, och även i denna bok, är hennes unika språkbehandling. Nu ännu en gång överförd till svenska i Ninni Holmqvists känsliga översättning. Hon kan byta tempus mitt i en mening på ett sätt som borde vara omöjligt, men som här träffar fullständigt rätt. Hennes lekfullt associativa prosa passar så bra för att skildra ett tillstånd som egentligen är ett undantag. Där varje dag handlar om att klamra sig fast vid ett nu och ett 'vi' som alldeles snart kommer att upphöra.”

”Det känns som om det var länge sedan jag läste en så fint komponerad roman … Helle Helle placerar klass på en poetisk nivå, utan att ta vägen genom vare sig vrede eller sentimentalitet. Det finns en storartad etisk ansats i det.”

Nyheter

Foto: Thron Ullberg

4 april 2022

Våra nya böcker i april 2022

Nyheter