Jenny Åkervall

Foto: Sara Moritz

Utforska författaren

Jenny Åkervall, född 1972, har varit verksam som journalist och talskrivare, bland annat har hon arbetat åt tidigare statsminister Göran Persson i hans stab på statsrådsberedningen, och senare i samma roll hos Mona Sahlin.

Hon har även arbetat som chefredaktör på Akademikerförbundet SSRs tidning Akademikern och SSU:s tidning Frihet, samt som reporter på Expressen, Göteborgs-Posten och Borås Tidning där hon idag skriver krönikor.

Jenny Åkervall debuterade som författare 2013 med romanen Jag tjänar inte. Hon är uppvuxen i Borås men har även bott och studerat i London. Idag bor hon med man och tre barn i Stocksund.

 

 

Utgivning

Om boken

En militant antiabortgrupp härjar i Stockholm. Brutala trakasserier av barnmorskor och gynekologer stör försommarfriden. Samtidigt har Kristdemokraterna fått en ny partiledare, en karismatisk kvinna som framgångsrikt driver en värdekonservativ politik och utmanar den sittande statsministern.

Anna Sager är numera överläkare för Sveriges rättspsykiatriska flaggskepp, Altum. Emre Oktan arbetar som journalist och gör research för ett stort porträtt på Kristdemokraternas partiledare.

Anna och Emre från Jenny Åkervalls debutroman Jag tjänar inte möts igen. På ditt samvete är ett spännande samtidsdrama som sätter fingret på en brännande politisk fråga, och en skildring av den moderna kvinnans svåra balansgång mellan moderskap, familj och yrkesliv.

Läs mer

Jenny Åkervall

På ditt samvete

Om boken

Psykiatern Anna Sager balanserar på utbrändhetens gräns. På hemmaplan växer missnöjet från maken Jakob, som tycker sig dra hela lasset med mat, tvätt och ungar. Och på jobbet känner hon sig inte längre lika engagerad i mötet med patienterna, något som är frustrerande och ibland, ska det visa sig, direkt ödesdigert.

När Anna kontaktas av Säpo för att göra en farlighetsbedömning av en stalker som trakasserar en av regeringens ministrar låter det som en möjlighet till professionell omstart och en nytändning i arbetet. Men Anna låter sig styras av sina känslor och dras in i ett storpolitiskt maktspel där hon själv riskerar att bli offret.

I regeringskansliet kommer Anna i kontakt med Emre, pressekreterare, som å sin sida brottas med en statsminister som går sina egna vägar, vikande opinionssiffror och svårigheten att förena sina personliga värderingar med sitt politiska uppdrag.

Jag tjänar inte är på en gång en spännande samtidsroman om politikens hårda villkor och en angelägen skildring av en psykiatri i kris. Men det är också en berättelse om en kvinnas mitt-i-livet-kris, där alla hennes livsval plötsligt utmanas.

Romandebuterande Jenny Åkervall känner väl till sina miljöer. Hon arbetar i riksdagen och har ett förflutet som journalist och politisk talskrivare, vilket märks i såväl berättelsens trovärdiga miljöbeskrivningar som i personporträtten.

Några pressröster:
"Det här är en väldigt smart politisk thriller" /Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

"Klarsynt Sverigeskildring" /Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Jag har nog aldrig läst en så stilsäker, medryckande och komplett svensk debut som Jenny Åkervalls 'Jag tjänar inte'." /Inger Lundqvist, Norran

"En lyckad mix av psykvård och politik" /Cecilia Gustavsson, Aftonbladet

"'Jag tjänar inte' har spänningsmoment som driver handlingen framåt och en tyngdpunkt i fina kvinnoporträtt" /Bodil Juggas, Arbetarbladet

Läs mer

Jag tjänar inte

Jenny Åkervall

Jag tjänar inte