Joyce Tyldesley

Utforska författaren

Joyce Tyldesley är verksam som lektor i egyptologi vid University of Manchester. Bland hennes många böcker märks Egypt: How a Lost Civilisation was Discovered, som också blev till en programserie för BBC. Hon har även skrivit åtskilliga biografier, senast den till svenska översatta Kleopatra: Egyptens sista drottning som av BBC Radio 4 Book utsågs till veckans bok, och om vilken Sunday Telegraph skrev: "Med sin drivna stil gör hon den fantastiska historien rättvisa, en fängslande berättelse."

Utgivning

Om boken

Öppnandet av Tutankhamens grav 1922 kom att bli ett av de mest spännande ögonblicken i arkeologins historia. Berättelsen innehåller allt: guld, skatter, en plötslig död, en mumifierad kung och en förbannelse - alla det som gör att forntidens Egypten ständigt fascinerar.
I den här boken utgår Joyce Tyldesley från graven och dess historia när hon berättar om de avgörande händelserna i Egypten under det Nya riket, samtidigt som hon undersöker hur vi förhåller oss till det förflutna.

Tutankhamen (död 1327 f.Kr.) vilade i en guldkista omgiven av en fantastisk samling imponerande gravgåvor: där fanns allt från religiösa symboler och statyer i nästan naturlig storlek till enkla höftskynken. Det enda som saknades var ett bibliotek. Att graven var så märkligt tom på skriftlig information gjorde att många egyptologer ansåg att innehållet inte hade något särskilt värde, förutom att tjäna som exempel på egyptiernas konstnärliga och tekniska landvinningar under det Nya riket. Ingenting kunde vara mera fel. I dag vet vi att varje enskilt föremål från graven har en egen historia att berätta, historier som experterna med hjälp av moderna vetenskapliga metoder lyckats rekonstruera utifrån gravgåvorna, graven själv och kungens mumifierade kropp.

I sin hyllade bok tittar Joyce Tyldesley med nya ögon på Tutankhamens grav för att rekonstruera hans familjehistoria, hans regering och tilltänkta liv efter döden, samtidigt som hon utforskar västvärldens långlivade fascination för mumier och deras "förbannelser".

Läs mer

Joyce Tyldesley

Tutankhamens förbannelse