Florian Illies

Foto: Marek Pozniak

Utforska författaren

Florian Illies, född 1971, är en tysk författare och kulturjournalist, med en bakgrund på bl.a. Frankfurter Allgemeine Zeitung och Die Zeit. Han har även varit litterär chef på det tyska förlaget Rowohlt. På svenska har tidigare utkommit Århundradets sommar, som blev en stor internationell framgång.

Utgivning

Om boken

"Florian Illies berättar sin historia på ett så beläst och samtidigt lättsamt sätt att läsningen blir en ren njutning"
Svenska Dagbladet"Man har aldrig tråkigt i Florian Illies sällskap"Dagens NyheterEuropa, 1930-tal. Medan det glada tjugotalet går mot sitt slut och världen är på väg mot ett nytt krig har tidens stora kulturpersonligheter annat att tänka på. Jean-Paul Sartre sitter på ett café i Paris och väntar otåligt på sin dejt Simone de Beauvoir. Marlene Dietrich smiter från ett kärlekslöst äktenskap till Berlins barer. Far och son Thomas och Klaus Mann bråkar om den andres homosexualitet. Och Vladimir Nabokov placerar kärleksfullt en nyfångad fjäril vid fotändan av Veras säng.Föga anar de att bokbålen snart ska ta sin början.Kärlek i hatets tid väver skickligt samman några av 1930-talets största kärlekshistorier mot en allt mörkare bakgrund av den ökande fascismen i Europa. Det är en bred och medryckande kulturhistoria om ett mytomspunnet europeiskt decennium och en tid som har fler likheter med vår egen än vi kanske skulle önska.

Läs mer

Florian Illies

Kärlek i hatets tid

Om boken

Århundradets sommar äger rum 1913 - året då allting hände, innan världen vände, året innan Det stora kriget bröt ut och ingenting blev sig likt. Det är ett år då allt tycks möjligt. Samtidigt kan förfallet anas. Författarna, filosoferna och konstnärerna visste redan att mänskligheten förlorat sin oskuld. Florian Illies låter detta enda år uppstå i en undergångens högmässa, och väcker liv i en storslagen tid.

Proust ger sig ut på jakt efter det förflutna, Rilke dricker med Freud, Stravinskij förrättar offer till våren och i München säljer hötorgsmålaren Adolf Hitler sina stadsvyer. Man skulle kunna kalla det året då alla var där.

Med ett romaninspirerat handlag skildrar journalisten Florian Illies en brytningspunkt. Vardagssituationer blandas med analyser av händelser som skulle förändra världen - allt skrivet kunnigt, originellt och på en enastående prosa.

Läs mer

Århundradets sommar

Florian Illies

Århundradets sommar

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

30 januari 2023

Våra nya böcker i februari

NyheterBoknyheter