Florian Illies

Foto: Marek Pozniak

Utforska författaren

Florian Illies, född 1971, har läst konstvetenskap i Bonn och Oxford. Efter några år som redaktör tog han i slutet av nittiotalet över ledningen för featureredaktionen på en av de mest välkända tyska dagstidningarna, inklusive söndagsutgåvan. Florian Illies var också med och grundade konstmagasinet Monopol där han blev ansvarig utgivare. 2008 började han som chef för feature- och litteraturredaktionen vid tidskriften Zeit.

Illies är numera delägare i Villa Grisebach, en auktionsfirma i Berlin, där han ansvarar för 1800-talskonst. Han har hittills gett ut fyra böcker som alla är storsäljare.

Utgivning

Om boken

Århundradets sommar äger rum 1913 - året då allting hände, innan världen vände, året innan Det stora kriget bröt ut och ingenting blev sig likt. Det är ett år då allt tycks möjligt. Samtidigt kan förfallet anas. Författarna, filosoferna och konstnärerna visste redan att mänskligheten förlorat sin oskuld. Florian Illies låter detta enda år uppstå i en undergångens högmässa, och väcker liv i en storslagen tid.

Proust ger sig ut på jakt efter det förflutna, Rilke dricker med Freud, Stravinskij förrättar offer till våren och i München säljer hötorgsmålaren Adolf Hitler sina stadsvyer. Man skulle kunna kalla det året då alla var där.

Med ett romaninspirerat handlag skildrar journalisten Florian Illies en brytningspunkt. Vardagssituationer blandas med analyser av händelser som skulle förändra världen - allt skrivet kunnigt, originellt och på en enastående prosa.

Läs mer

Florian Illies

Århundradets sommar