Stefan Hertmans

Foto: Michiel Hendryckx

Utforska författaren

Stefan Hertmans, född 1951 i Gent, är en av de stora flamländska författarna idag. Han introducerades på svenska med romanen Krig och terpentin (2015), som utsågs till en av årets 10 bästa böcker 2016 av The New York Times. Hertmans har tilldelats flera litterära priser i Holland och Belgien och är även professor i konstvetenskap.

Utgivning

Om boken

Det är Europa runt 1070 e.kr. Vidgis är en ung normandisk kvinna. David är jude. Deras kärlek är förbjuden och deras flykt farlig, men till slut når de en liten bergsby där den judiska befolkningen lever i fredlig samvaro med de kristna. Men andrummet varar inte och flykten har bara börjat.

Det är oroliga tider och korstågen härjar i södra Europa. En stor här på väg till Jerusalem passerar byn och bränner synagogan där byns judar befinner sig. Efter förödelsen är Vigdis ensam kvar med en bebis. Hon bestämmer sig för att försöka ta sig till Jerusalem för att leta efter sin familj. Det blir en lång och mödosam resa för en ensam kvinna. En flykt, en resa hem vad ett hem nu är.

Främlingen är stark kärlekshistoria mellan en kristen flicka och en judisk pojke i en tid av religiösa oroligheter. Intoleransen är på väg att skapa kaos i hela Europa med omnejd samtidigt som människor i sin vardag, både i kristna och muslimska länder, lever sida vid sida i samförstånd. Historien upprepar sig.

Läs mer

Stefan Hertmans

Främlingen

Om boken

Strax före sin död ger Stefan Hertmans morfar honom sina gamla anteckningsböcker. Av olika skäl blir de liggande utan att bli lästa. När han en dag bestämmer sig för att öppna dem blir han varse helt nya sidor av sin morfars hårda uppväxt i början av 1900-talet. Där står om en kärlekshistoria med tragiska förtecken och inte minst chockerande ögonvittnesskildringar av första världskriget.

Med utgångspunkt i anteckningsböckerna och sina egna minnen har Stefan Hertmans skrivit en gripande familjeroman som både är ett starkt porträtt av morfadern och en dramatisk inblick i krigets Europa. Krig och terpentin har av många kallats vår tids På västfronten intet nytt.

Läs mer

Krig och terpentin

Stefan Hertmans

Krig och terpentin

Recensioner

”En påminnelse om ett annat Europa, ett Europa långt före nationalstaternas tillblivelse, men ändå redan präglat av dagens konflikter.”

Nyheter

Foto: Michiel Hendryckx

26 september 2016

Stefan Hertmans och Ingrid Wikén Bonde nominerade till Kulturhuset Stadsteaterns Internationella Litteraturpris

Nyheter