Främlingen

Författare

Stefan Hertmans

Översättare

Ingrid Wikén Bonde

Främlingen

2018-03-09

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2018-03-09

Översättare

Ingrid Wikén Bonde

Recensionsdag

2018-04-03

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Kategori

Romaner

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

De Bekeerlinge

Originalspråk

Nederländska

Format

Inbunden, E-bok, Pocket

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113080697

Antal Sidor

333

Vikt (kg)

0.507

Ryggbredd (mm)

27

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

448g CO2e
Papper
ca 383 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 8 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 58 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Främlingen

Recensioner

”En påminnelse om ett annat Europa, ett Europa långt före nationalstaternas tillblivelse, men ändå redan präglat av dagens konflikter.”

Böcker av författaren

Om boken

Det är Europa runt 1070 e.kr. Vidgis är en ung normandisk kvinna. David är jude. Deras kärlek är förbjuden och deras flykt farlig, men till slut når de en liten bergsby där den judiska befolkningen lever i fredlig samvaro med de kristna. Men andrummet varar inte och flykten har bara börjat.

Det är oroliga tider och korstågen härjar i södra Europa. En stor här på väg till Jerusalem passerar byn och bränner synagogan där byns judar befinner sig. Efter förödelsen är Vigdis ensam kvar med en bebis. Hon bestämmer sig för att försöka ta sig till Jerusalem för att leta efter sin familj. Det blir en lång och mödosam resa för en ensam kvinna. En flykt, en resa hem vad ett hem nu är.

Främlingen är stark kärlekshistoria mellan en kristen flicka och en judisk pojke i en tid av religiösa oroligheter. Intoleransen är på väg att skapa kaos i hela Europa med omnejd samtidigt som människor i sin vardag, både i kristna och muslimska länder, lever sida vid sida i samförstånd. Historien upprepar sig.

Läs mer

Stefan Hertmans

Främlingen

Om boken

Strax före sin död ger Stefan Hertmans morfar honom sina gamla anteckningsböcker. Av olika skäl blir de liggande utan att bli lästa. När han en dag bestämmer sig för att öppna dem blir han varse helt nya sidor av sin morfars hårda uppväxt i början av 1900-talet. Där står om en kärlekshistoria med tragiska förtecken och inte minst chockerande ögonvittnesskildringar av första världskriget.

Med utgångspunkt i anteckningsböckerna och sina egna minnen har Stefan Hertmans skrivit en gripande familjeroman som både är ett starkt porträtt av morfadern och en dramatisk inblick i krigets Europa. Krig och terpentin har av många kallats vår tids På västfronten intet nytt.

Läs mer

Krig och terpentin

Stefan Hertmans

Krig och terpentin

Nyheter

Foto: Michiel Hendryckx

26 september 2016

Stefan Hertmans och Ingrid Wikén Bonde nominerade till Kulturhuset Stadsteaterns Internationella Litteraturpris

Nyheter