Carlo Rovelli

Foto: Basso Cannarsa

Utforska författaren

Carlo Rovelli är en italiensk teoretisk fysiker av rang och författare till bland annat Sju korta lektioner i fysik (2016), som blev en stor internationell framgång. Har fått epitetet den nye Stephen Hawking.

Utgivning

Om boken

I sin senaste bok utforskar Carlo Rovelli - författare till den framgångsrika Sju korta lektioner i fysik - en gren inom fysiken vi alla kan förhålla oss till, därför att det är en gåta för såväl forskare som för alla andra. Genom historien har förståelsen av tid skiftat oerhört, från Newtons till Einsteins upptäckter, fram till dagens kvantteorier och loopkvantgravitation, som Rovelli själv är specialist i.

Tiden, som alltid var en faktor i Newtons beräkningar, lämnas i dagens fundamentala ekvationer helt åt sidan. Dåtid och framtid är inte längre varandras motsatser. Och det som inte längre är sant inom fysiken är något alla andra utgår från är sant - tiden här och nu. Varför minns vi det förflutna, men inte framtiden? Är det vi som existerar i tiden eller tiden som existerar i oss? Vad betyder det egentligen att tiden "går"? Hur är tiden kopplad till vår ställning som subjekt? Vad är det man hör när man hör tidens gång?

Detta är bara några av de många vetenskapliga frågor boken tar upp, tillsammans med en genomgång av vad fysiken brukade vara och vad den håller på att bli i dag.

Läs mer

Carlo Rovelli

Om tiden inte finns

Om boken

I Sju korta lektioner i fysik guidar den italienska teoretiska fysikern Carlo Rovelli med beundransvärd klarhet läsaren genom de mest epokgörande genombrotten i fysiken under nitton- och tjugohundratalen. Denna lekfulla, underhållande och svindlande introduktion i modern fysik, som redan blivit en kioskvältare i Italien, förklarar den allmänna relativitetsteorin, kvantmekaniken, elementarpartiklarna, gravitationen, de svarta hålen, universums komplicerade struktur och människans roll i den märkliga värld som han beskriver.

Det här är en bok om upptäckandets glädje. Den för läsaren till gränserna för våra kunskaper: till de allra minsta trådarna i rymdens väv, tillbaka till världsalltets ursprung och in i vårt innerstas funktioner: Här i yttersta utkanten av vårt vetande, alldeles intill det okändas oändliga hav skimrar världens mysterium och skönhet, skriver Rovelli. Och det gör oss andlösa.

Läs mer

Sju korta lektioner i fysik

Carlo Rovelli

Sju korta lektioner i fysik